Waarom erwten de plantaardige revolutie voortzetten

Duurzaamheid en milieu-impact zijn twee onderwerpen die een steeds grotere rol spelen bij de keuzes die we maken in de supermarkt. Door je vleesinname te verminderen profiteer je niet alleen van de gezondheidseffecten van een plantaardig dieet, maar draag je hiernaast bij aan het verminderen van de milieu-impact. Erwten zijn een mooie vervolgstap binnen de plantaardige revolutie! Maar waarom is dit zo, en welke voordelen hebben erwten precies? Wij leggen het je uit!

Erwten zijn het beste eiwit

Ons lichaam heeft verschillende voedingsstoffen nodig om gezond te blijven. Eiwit is een van de belangrijkste hiervan. De inname van eiwitten draagt bij aan het groeien, ontwikkelen en herstellen van ons lichaam. Superbelangrijk dus! Groene erwten behoren tot de peulvruchten en zitten net als alle andere peulvruchten bomvol eiwitten.

Gezond voor jou

Wellicht ben je al helemaal overtuigd van de gezondheidsvoordelen van de erwt – maar er is nog veel meer! Door de grote verscheidenheid aan vezels zijn groene erwten namelijk ook goed voor de spijsvertering. Deze vezels voeden de goede bacteriën in de darmen en verkleinen de risico’s op ernstige ziektes. Daarbij wekt deze plant minder allergische reacties op bij mensen – terwijl soja juist in de top van de allergenenlijst staat. Het eten van erwten is dus een goede keuze als het gaat om de gezondheid van je lichaam!

Gezond voor de aarde

Naast de gezondheidsvoordelen, heeft het consumeren van erwten ook een positief effect op het milieu. Bij het gebruik van erwten wordt er namelijk minder van de aarde gevraagd dan bij andere veelgebruikte voedingsstoffen, zoals bijvoorbeeld de sojaboon. De erwt is een nuttig plantje omdat het stikstof vastlegt in de grond, en op deze manier de bodem verrijkt en de groei van andere planten ondersteunt. Ook groeit dit plantje makkelijk in koudere klimaten, waardoor het omkappen van bomen of regenwoud vaak niet hoeft. Bij sojaproductie is dit een groot probleem. Door ontbossing verlies je biodiversiteit, worden dieren uit hun leefomgeving gejaagd en worden lokale boerderijen soms zelfs onteigend.

Betere plek om erwten te laten groeien

Naast de milieuvoordelen die erwten hebben is het waterverbruik en de verontreiniging van grondwater door kunstmest ook een belangrijke motivatie om soja te vervangen voor erwten. Meatless Farm leidt als een van de eerste deze transformatie en stapt volledig over op erwten. De erwten van Meatless Farm groeien in Canada, waar van nature genoeg regenval is tijdens de groeimaanden. Zo is er maar weinig irrigatie nodig in vergelijking met de sojaproductie in bijvoorbeeld Brazilië. Daarbij hoeven er geen bomen te worden gekapt en kan het gebruik van kunstmest drastisch worden verlaagd, omdat de kans op uitspoeling door te veel irrigatie wordt beperkt. Zo heeft de plant de tijd om de voedingsstoffen op te nemen, en komt de beperkte hoeveelheid aan kunstmest die er wordt gebruikt zo min mogelijk in de natuur terecht.

Eerste transformatie naar erwten producten
Meatless Farm is zojuist volledig overgestapt naar deze power proteïne. Het bedrijf staat namelijk voor een beter voedingssysteem op plantaardige, vegan producten die zo veel mogelijk glutenvrij, laag in verzadigd vet en puur natuur zijn. Uit onderzoek door een onafhankelijke organisatie naar de levenscyclus van de productie binnen Meatless Farm (van kiem tot eindproduct) bleek dat het gebruik van erwten een mooie volgende stap kon zijn in hun plantaardige revolutie. Meatless Farm besloot om deze reden soja uit al hun producten te verwijderen. Door soja te vervangen voor erwt hebben alle producten van Meatless Farm een Nutriscore A of B. De nieuwe plantaardige producten van Meatless Farm, van burgers tot schnitzels, zijn dus gezonder voor de aarde en gezonder voor jou!

Het bericht Waarom erwten de plantaardige revolutie voortzetten verscheen eerst op Beleef.nl.