4 tips waarom je zou beginnen met mountainbiken

De mountainbike is al een jaar of 30 niet meer weg te denken uit de Nederlandse fietsenwinkels maar heeft de laatste jaren (aangeslingerd door corona) een behoorlijke vlucht genomen. De mountainbikeroutes zijn druk bezocht en in menig bos is het tegenwoordig file rijden. De gravelfietsers doen op die routes ook vrolijk mee.

Maar waarom zou je nou eigenlijk gaan mountainbiken?

Geniet van de natuur!
Nederland is op de racefiets al mooi maar wanneer je met je mountainbike op pad gaat wordt je één met de natuur. Je komt op plekken waar je nooit eerder was en waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat er schitterende singletrack doorheen lag. Hou er overigens wel rekening mee dat je niet overal mag fietsen en dat je voor sommige routes zoals die op de Utrechtse Heuvelrug en door de Loonse en Drunense Duinen een mtb-vignet nodig hebt.
Full-body workout
In tegenstelling tot wielrennen is mountainbike training meer een full-body-workout. Je zult veel vaker staan en voor de juiste mountainbike techniek veel gebruik maken van je armen en rug. Daarnaast gebruik je je lichaam als extra gewicht in de bochten of wanneer je korte klimmetjes of afdalingen rijdt. Je zult in het begin merken dat je armen en schouders behoorlijk moe zijn na een lange rit.
Een mountainbike rit is nooit hetzelfde
Wanneer je op de mountainbike regelmatig dezelfde ronde rijdt, dan zul je merken dat iedere rit toch anders is. De ondergrond verandert en er is een wereld van verschil tussen je vaste rondje tijdens een natte herfst, een koude winterdag of een het dag in de zomer. Fietsen door modder of los zand heeft overeenkomsten maar zal de beleving totaal anders maken.
Fiets heel het jaar door
Alhoewel de mtb vaak door wielrenners gebruikt wordt om de winter door te fietsen, kun je op de mountainbike prima het hele jaar door fietsen. Voor het rijden van toertochten ben je meestal wel aangewezen op de herfst en winter maar door het jaar heen worden ook wedstrijden en mountainbike marathons georganiseerd. Daarnaast is de mountainbike ook uitermate geschikt om mee te nemen op vakantie zodat je je daar niet laat verassen door slechte wegen of toch wat minder asfalt dan verwacht.

Genoeg redenen dus om een fiets met dikke banden te kopen (of eerst een keer te huren) om daarmee je onverharde omgeving te gaan verkennen. Wil je weten waar je verder nog aan moet denken als je gaat beginnen met mountainbiken, check dan zeker even de tips op deze pagina.

Het bericht 4 tips waarom je zou beginnen met mountainbiken verscheen eerst op Welke geraniums?.