Koken met koffie? Zo doe je dat!

Koffie komt in vele vormen: van een sterke espresso tot aan een café au lait of iced latte met havermelk en vanille siroop. Ja, dat koffie veelzijdig is als drankje weten we wel. Maar wist je dat je ook heerlijk kunt koken met het zwarte goud? Je hoort het goed! Koffie is niet alleen lekker na de maaltijd, maar ook heerlijk in zowel zoete als hartige gerechten.

Voor de zoetekauw
De bekendste toepassing van koffie in gerechten, is waarschijnlijk in een dessert. De smaak van koffie gaat namelijk perfect samen met de smaken en aroma’s van bijvoorbeeld karamel, noten en chocolade. Dit maakt koffie een ideaal ingrediënt voor een suikerrijk dessert. Denk aan een heerlijke koffiesaus, een koffietaartje of een bolletje ijs met koffiesmaak.

Als marinade
Hoewel koffie perfect is voor in een dessert, is het ook geschikt voor hartige gerechten. Zo maak je bijvoorbeeld heerlijke marinades met koffie. Haal bij de vlees groothandel of slagerij een mooie entrecote en marineer deze in koffiemarinade. Dit maak je eenvoudig door gemalen koffie te mengen met olijfolie en bijvoorbeeld chilivlokken en venkelzaad. Zo ontstaat er een krachtige smaak, die het vlees nóg smaakvoller maakt.

Om mee te stoven
Als je gek bent op stoofvlees, heb je ongetwijfeld al eens een stoofpotje met bier of goede wijn gemaakt. Maar wist je dat je ook met koffie een heerlijke stoofpot bereidt? Door een sterke espresso aan het vlees toe te voegen, ontstaat een verrassende smaak. Eventueel zou je nog een schepje suiker kunnen toevoegen om te voorkomen dat het te bitter wordt. Dus heb je net bij de groothandel wijn ingeslagen voor je volgende stoofpotje? Dan kun je deze beter in een glas schenken om te serveren bij je koffiestoofpotje. Zo zet je nog eens verrassend menu op tafel!

Koffierub
Koffie is ook perfect om te gebruiken als rub. Dit is een marinade, maar dan droog. Het is een mengsel van verschillende kruiden in poedervorm, die je als het ware in het vlees wrijft. Meng bijvoorbeeld een espressomaling met bruine suiker, chilivlokken, gemalen peper, knoflookpoeder en zeezout voor een heerlijke koffierub. Koop een mooie ribeye bij de slager, wrijf de rub erin en gril het vlees op de barbecue of in een grillpan voor een heerlijk hoofdgerecht!

Het bericht Koken met koffie? Zo doe je dat! verscheen eerst op Koffiegek.nl.