Carrièreswitch? Drink met deze mensen dan eens koffie!

Loop jij al tijden met het idee in je hoofd om van baan te switchen? Wellicht wel naar een heel andere sector of branche? Dan wordt het tijd om actie te ondernemen. Dit knagende gevoel moet je namelijk niet te lang mee rondlopen. Want waar we in de media veel horen over een burn-out, is de kans op een bore-out ook altijd aanwezig.

Je hoeft niet meteen willekeurig brieven te versturen op alle vacatures die je voorbij ziet komen. Er zijn ook tussenstappen die ervoor zorgen dat jij gericht op de perfecte functie kunt reageren. Dit zorgt er niet alleen voor dat jij de volgende functie wél leuk vindt, het voorkomt ook veel onnodig bestede tijd aan saaie gesprekken. Een goede eerste stap is om eens met een aantal mensen oriënterend een kop koffie te drinken. Door deze laagdrempelig én lekkere manier van kennismaken, kun jij bepalen welke koers je gaat inzetten.

Je bent wie je kent

Je hebt de afgelopen jaren ongetwijfeld een hoop nieuwe mensen middels je werk leren kennen. De één leuker dan de ander. Probeer voor jezelf in kaart te brengen met welke mensen je de afgelopen jaren echt een klik ervaarde. Het liefste wel mensen die je ook daadwerkelijk iets verder kunnen helpen doordat ze zelf een waardevol netwerk hebben.

Benader hen voor een bijpraatmoment inclusief koffie, en geef aan in een oriënterende fase te zitten. Doe dit subtiel en vraag of ze hun ogen en oren open willen houden. Door niet te ‘eager’ te zijn flirt je op afstand met nieuwe banen zonder wanhopig over te komen. Je zult zien dat mensen die het beste met je voor hebben, direct met een aantal namen op de proppen komen van wie het óók goed is om eens kennis te maken. Voor je het weet heb jij een stevig netwerk en ben je als eerste op de hoogte van een nieuwe interessant vacature.

Meld je aan

Naast het feit dat je natuurlijk zelf interessante vacatures en bedrijven in de gaten houdt, zijn er ook bedrijven die hier gespecialiseerd in zijn. Zij hebben bijvoorbeeld constant een executive search in Nederland uitstaan naar goed gekwalificeerd personeel in de high-end functies. Wanneer jij binnen hun doelgroep behoort, is het aan te raden je bij zo’n kantoor te melden. Dichtbij huis aan de slag? Dan is het slim om bijvoorbeeld specifiek voor een headhunter in Amsterdam te kiezen.

Deze kopjes koffie gaan je misschien niet morgen een nieuwe baan opleveren, maar zorgen er wel voor dat jij op je droombaan terechtkomt. En dat zonder onnodig veel brieven rond te sturen.

Kortom, een nieuwe baan is vaak niet in een paar dagen geregeld. Dit is een kwestie van een lang proces. En dit proces begint met een oriënterende fase waarin je veel kopjes koffie moet drinken. Wanneer jij dit doet met bovenstaande personen en organisaties dan komt het helemaal goed!

Het bericht Carrièreswitch? Drink met deze mensen dan eens koffie! verscheen eerst op Koffiegek.nl.