Ontdek het origineel; de Zweedse bestemmingen achter die rare IKEA productnamen

Bolmen, Järvfjället, Skärhamn, Kallax en Toftan. Verwonder je je ook al jaren over de vreemde productnamen van IKEA en heb je er moeite mee om ze uit te spreken?  Wist je dat deze wereldwijde meubelgigant hun producten vaak naar echte plaatsen in Zweden vernoemt*? Nu wil Zweden je uitnodigen om deze fantastische locaties ook echt te bezoeken.

Elke dag leunen we lekker achterover in de comfortabele Ektorp-bank, hebben we een koffie-momentje aan de Ingatorp-tafel en steken we een Hemsjö-kaars aan om het huis gezellig te maken en om de boel wat op te vrolijken op een donkere herfstavond. Maar deze soms grappig klinkende Zweedse namen van bekende IKEA-producten die velen van ons in huis hebben, komen niet uit het niets. Er zit een hele wereld achter, of beter nog een heel land – Zweden.

Met de campagne ‘Ontdek het origineel’ wil Zweden interesse wekken voor de bestemmingen achter deze producten en met een vleugje humor deze originelen laten zien. We laten de bestemmingen achter enkele van de bekendere productnamen van Ikea zien. ‘In Zweden zijn we hartstikke trots op IKEA en in zekere zin kun je zeggen dat ze ons hebben geholpen om Zweedse plaatsen wereldberoemd te maken door de namen die ze gebruikten voor hun producten. Nu willen we, met liefde voor Zweden en een dikke knipoog, de originelen achter deze productnamen laten zien. We willen jullie uitnodigen om Zweden te ontdekken’, aldus Nils Persson, Chief Marketing Officer van Visit Sweden.

De campagne presenteert 21 bestemmingen met IKEA namen in Zweden die je kunt bezoeken.  Van Vikingmonumenten tot pittoreske houten stadjes, van kastelen tot zilvermijnen en van activiteiten zoals mountainbiken, bikepacking, wildwaterraften en hondensleeën tot vliegvissen en ijszwemmen. Zweden is een gevarieerd land met veel ongerepte natuur die dankzij het allemans recht voor iedereen vrij toegankelijk is. Maar het is ook een groot land met diverse klimaten en vegetatiezones. Die diversiteit zie je ook terug bij de echte bestemmingen achter de IKEA-produkten.

Zo hebben velen van ons een ‘Bolmen’ toiletborstel in het toilet. Maar Bolmen is in het echt ook een prachtig meer, gelegen in de schilderachtige provincie Småland. Het meer ligt niet ver van het dorpje Agunnaryd waar de oprichter van IKEA, Ingvar Kamprad, opgroeide. Een mooie plek om te kanoën, wandelen en fietsen en om paddenstoelen en bessen te plukken. Als onderdeel van deze campagne lanceert Bolmen nu een nieuwe slogan: “Bolmen – meer dan een IKEA toiletborstel”. ‘We zijn er blij mee dat IKEA een product heeft vernoemd naar ons prachtige meer en dat Visit Sweden hier wereldwijd aandacht voor vraagt. Maar nu willen we de wereld ook laten zien dat Bolmen zoveel meer is dan een borstel waarmee je een toilet schoonmaakt. Dit is een ongelooflijk mooie plek, erg geliefd bij de lokale bevolking. Dus we willen de hele wereld uitnodigen om tijd door te brengen in deze prachtige, ongerepte natuurlijke omgeving om net als wij te genieten van het kristalheldere, drinkbare water van dit meer, aldus Magnus Gunnarsson, voorzitter van Smålands Sjörike en gemeenteraadslid in Ljungby.

Andere bestemmingen die in deze campagne een nieuwe connotatie zullen krijgen zijn het ongerepte Järvfjället in de unieke natuur van Lapland: de perfecte outdoor plek voor langlaufen en wandelen. Het pittoreske vissersdorpje Skärhamn, op het eilandje Tjörn, een topplek om je eigen visje aan de haak te slaan en het Nordiska Akvarellmuseum te bezoeken. De kustplaats Kallax in het noordelijke gedeelte van de Botnische Golf in  Norrbotten, waar je in de zomer ‘s nachts onder het schijnsel van de middernachtzon, tussen vele kleine eilandjes doorvaart of zwemt. En kunt meedoen mee aan de jaarlijkse, lokale surströmming feesten – een bucketchallenge met de beroemde, gegiste haring die zo ongelofelijk stinkt. Tot slot het Toftan-meer in Dalarna, waar je net als veel andere kunstliefhebbers in een kano over het meer peddelt om het huis van het beroemde kunstenaars Karin en Carl Larsson in Sundborn te bezoeken. Het echtpaar is bekend en geliefd vanwege hun invloed op het Zweedse interieurontwerp. Dit zijn allemaal bijzondere plekken, niet alleen vernoemd naar IKEA-producten maar veel meer dan dat.