Wat is een ristretto?

Een ristretto is een kleine, sterk geconcentreerde espresso-koffievariant die oorspronkelijk uit Italië komt. Het woord “ristretto” betekent letterlijk “beperkt” of “beperkt gemaakt” in het Italiaans. Het wordt gemaakt door dezelfde hoeveelheid gemalen koffie te gebruiken als voor een normale espresso, maar met minder water.

Bij het bereiden van een ristretto wordt het water korter door de gemalen koffie geperst dan bij een traditionele espresso, waardoor de extractieperiode wordt verkort. Hierdoor heeft een ristretto een intense smaak en een sterkere koffieconcentratie dan een normale espresso. Het heeft meestal een kleinere hoeveelheid vloeistof dan een espresso, meestal ongeveer 15-20 ml.

Een ristretto wordt vaak beschouwd als de meest geconcentreerde en intense vorm van koffie, waarbij de smaken van de koffieboon sterk naar voren komen. Het wordt meestal geserveerd in kleine espressokopjes en kan puur worden gedronken of worden gebruikt als basis voor andere koffiedranken, zoals cappuccino of latte macchiato.

Het bericht Hoe zat het ook alweer: wat is een ristretto? verscheen eerst op Koffiegek.nl.