Zo help je je alleenstaande ouder in het huishouden

Je kent het volgende scenario vast wel. Je hebt zelf een gezin, je kinderen vliegen van hot naar her, je hebt zelf een baan en komt nauwelijks aan je eigen huishouden toe. Daarnaast heb je ook nog een ouder die zelfstandig woont en regelmatig wat extra aandacht nodig heeft. Zo is er bijvoorbeeld hulp nodig in het huishouden of gaat het koken steeds lastiger. Er zijn dan een aantal dingen die je kunt doen om hem of haar een handje te helpen, zonder dat je er zelf een parttimebaan bij krijgt. Schrijf je even mee?

Maaltijden bereiden

Als je vader of moeder niet zo behendig is met koken, bijvoorbeeld omdat de partner hier altijd voor zorgde of omdat de motoriek niet meer zo verfijnd is, kun je gemakkelijk een handje helpen. Zo kun je zelf aan de slag gaan met koken en eens per week meerdere maaltijden klaarmaken. Deze stop je vervolgens in de vriezer, waardoor je vader of moeder ze slechts hoeft op te warmen. Ook kun je voor gemak kiezen met een service als tafeltje dekje. Dit kan dagelijks geregeld worden, maar werkt ook heel goed als abonnement. Zij zijn gespecialiseerd in maaltijden aan huis voor ouderen, waardoor je zeker weet dat alles goed geregeld is.

Hulp met schoonmaken

Je hebt waarschijnlijk zelf al de handen vol met je eigen huishouden, dus komt het niet heel goed uit om er nóg een bij te nemen. Als je voor een makkelijke optie wilt kiezen, dan regel je een schoonmaker voor je alleenstaande ouder die eens per week langskomt voor de grote klussen. Zo worden de keuken en badkamer goed bijgehouden en wellicht kan hij of zij eens in de zoveel tijd de ramen zemen. Ook kun je naar robot-opties kijken, zoals een robotstofzuiger met dweilfunctie. Dat is echt ideaal in deze situatie!

De boodschappen

De boodschappen in huis halen kunnen fysiek best veel van iemand vragen. Zo moet je naar de supermarkt, wat best lastig is als je slecht ter been bent. Misschien is het wel goed voor je ouder om dagelijks een ommetje te maken, waarbij de kleine boodschapjes gehaald kunnen worden. Kijk samen met je ouder of je dit proces kunt automatiseren, zodat alle zware boodschappen elke week worden thuisbezorgd. Denk hierbij aan pakken drinken, wasmiddel en andere zware benodigdheden. Zo hoef je eens per week langs om te helpen met inruimen, in plaats van om de paar dagen.

Het bericht Zo help je je alleenstaande ouder in het huishouden verscheen eerst op Beleef.nl.