Waar moet je op letten bij het kopen van koffiebonen?

De smaak van koffie is afhankelijk van veel factoren, zoals de wijze van branden van de koffie, de mélange, het merk en de soort bonen. Maar ook de manier van zetten van de koffie en de voorkeur van degene die de koffie drinkt zijn van invloed op de smaak. Als je echt van een kop koffie wilt genieten kost dat best veel voorbereidingstijd. Eerst moet je erachter komen wat voor jou de lekkerste koffie is. Dat doe je door verschillende soorten koffie te testen.

Geen handvol maar tientallen landen vol

Wie zijn koffiebonen in de supermarkt koopt zal doorgaans alleen kennismaken met de merken koffie uit de belangrijkste koffieproducerende landen, zoals Brazilië. Daarmee doe je jezelf tekort. Er zijn wel 70 landen rondom de evenaar waar ze koffie verbouwen. Daar zitten bijzonder lekkere variëteiten bij, maar die zijn niet zo gemakkelijk te vinden. Bovendien wil je het liefst koffie kopen van koffiebonen die op een eerlijke manier zijn verbouwd. Dat betekent dat je koffie drinkt van boeren die daar goed van kunnen leven doordat ze een eerlijke prijs krijgen voor hun producten.

Gespecialiseerde winkels

Als je aandacht besteedt aan het drinken van lekkere koffie, moet je je koffiebonen kopen bij een gespecialiseerde winkel. Dat soort winkels zijn tegenwoordig ook online te vinden. Het voordeel daarvan is, dat je op je gemak alle informatie over de verschillende soorten en merken koffie kunt doorlezen, voordat je een keuze maakt. Vaak bieden deze winkels ook speciale pakketten aan. Daar zitten meerdere merken en soorten koffiebonen in. Door zo’n pakket aan te schaffen kun je op je gemak thuis bepalen welke koffiebonen je het lekkerst vindt.

Roasting

Bij de zoektocht naar de lekkerste koffie heb je niet alleen te maken met het merk en de melange van de verschillende soorten koffies. Ook de manier van branden, de roasting, heeft een grote invloed op de smaak. Er zijn in principe 3 soorten roastings waaruit je kunt kiezen: medium, dark en extra dark. Het kenmerk van medium roast is, dat de fruitsmaak in de koffie wat minder prominent aanwezig is en dat deze koffie wat zoeter is. Bij dark roast is de koffie krachtiger en kruidiger. Extra Dark roast zorgt voor een hele sterke smaak, met veel kruiden maar ook enigszins bitter.

Welke roasting voor welke soort koffie?

Aan je voorkeur voor een bepaald kopje koffie is al een beetje te zien welke roasting je het beste kunt kiezen. De liefhebbers van lungo’s, lichte espresso’s en koffies met allerlei variaties met melk gebruiken doorgaans medium roast. Dark roast is meer geschikt voor sterke espresso’s en cappuccino. De liefhebbers van pittige koffies kiezen vaak voor extra dark roast. Ze maken daar pittige cappuccino’s en latte macchiato’s van.

Het bericht Waar moet je op letten bij het kopen van koffiebonen? verscheen eerst op Koffiegek.nl.