Smeenge en Ruijter eindigen de Andalucia Bike Race op plek zeventien

Jaén, Andújar, Villafranca de Córdoba en Córdoba waren de locaties voor de 2022 editie van mountainbike marathon Andalucía Bike Race by Garmin die afgelopen maandag van start is gegaan. Tim Smeenge vormde met Teus Ruijter een duo dat de strijd aangaat met de internationale marathon top. In de eerste etappe eindigde het duo van het KMC mountainbiketeam als zeventiende achter de Duitse wereldkampioen Andreas Seewald met zijn Tsjechische ploeggenoot Martin Stošek. De tweede etappe verliep minder voorspoedig voor beide Nederlanders nadat Smeenge in een afdaling onderuit schoof en in de lange steile beklimming zijn ritme niet lekker kon vinden. Meer dan een achtentwintigste plaats zat er niet in.

Op de woensdag ochtend verplaatste het hele peloton zich van Jaén naar Andújar waar een snelle etappe over 70 kilometer op het programma stond. Doordat er minder geklommen hoefde te worden  waren de onderlinge verschillen kleiner dan in de voorgaande twee etappes. Smeenge en Ruijter kwamen als negentiende binnen achter de Belgische winnaar Wout Alleman en zijn Italiaanse ploeggenoot Fabian Rabensteiner die ook al de tweede etappe op hun naam wisten te schrijven.

Villafranca de Córdoba was donderdag het decor voor de tijdrit over een cross country achtig parkoers van 31 kilometer. Het korte werk ligt Smeenge en Ruijter minder goed en met de 24e plaats achter de winnaars Alleman-Rabensteiner waren ze dan ook tevreden. ‘We wisten dat het kortere keer en draaiwerk ons minder ligt en hebben geen risico’s genomen met het oog op de Koninginnen etappe van 80 kilometer die morgen op het programma staat.’, aldus Ruijter. Een verstandige keuze want in die lange etappe rond Córdoba reden beide KMC bikers steeds verder naar voren om uiteindelijk als dertiende te eindigen achter de Duitse wereldkampioen Andreas Seewald met zijn Tsjechische ploeggenoot Martin Stošek. De dertiende plaats leverde een vijftiende plaats in het algemeen klassement op.

Op zaterdag werd de wedstrijd afgesloten met een korte etappe van slechts 46 kilometer maar het venijn zat em in de staart voor Smeenge-Ruijter. En mechanisch defect zorgde voor oponthoud maar ze hielden het hoofd koel en wisten met een 25e plaats de schade te beperken. Wel zakten ze hierdoor terug naar plek zeventien in het eindklassement maar al met al eindigden ze ruim in de top twintig en daarmee plaatsen beide mannen zich tevens voor het WK marathon. De laatste etappe werd gewonnen door de Duitsers Simon Stiebjahn en Martin Frey waarbij de leidende positie in het klassement van Andreas Seewald en Martin Stošek geen moment in gevaar kwam. Alleman-Rabensteiner eindigden als tweede voor Hans Becking met zijn Portugese ploeggenoot José Dias.