Recept: Rijstbowl met tofu teriyaki en ingelegde bloemkool

Wat dacht je van heerlijke fluffy Basmati rijst met tofu teriyaki, sojabonen, avocado en ingelegde bloemkool? Deze smaakvolle rijstbowl zit boordevol smaak en kleur en is makkelijk zelf te maken. 100% plantaardig en herfstproof; perfect dus voor World Vegan Month!

Ingrediënten
Voor 4 personen
200 g Tilda Pure Basmati rijst
800 g bloemkoolroosjes
750 g tofu
400 g sojabonen
2 avocado’s
2 teentjes knoflook
6 el (glutenvrije) sojasaus
2 el bruine suiker
4 tl maïzena
2 tl gemberpoeder
2 tl mirin
2 tl olie (bijvoorbeeld pindaolie of kokosolie)
8 el koud water

voor de bloemkool
400 ml azijn
2 groene pepers
8 blaadjes laurier
2 tl kurkuma
2 el suiker
400 ml water
peperkorrels

Bereidingswijze
Maak eerst de ingelegde bloemkool*. Doe de azijn, het water, de suiker en de kurkuma in een pannetje en breng aan de kook. Kook enkele minuten. Was de bloemkool goed en snijd in kleine roosjes. Doe de roosjes in een weckpot en giet de hete vloeistof er voorzichtig overheen tot alle bloemkool onder water staat. Voeg laurier, peperkorrels en groene (of rode) peper toe. Wanneer de pot volledig is afgekoeld, zet je deze in de koelkast. Laat dit minimaal 12 uur staan.
Bereid de Tilda Pure Basmati rijst volgens de instructies op de verpakking. Dit kun je doen met een kookpan of een rijstkoker.
Dep de tofu met keukenpapier goed droog. Zet een zware pan op de tofu om het vocht er goed uit te krijgen. Snijd de tofu in blokjes van circa 3×3 cm. Doe de tofu in een kom met 2 theelepels maïzena en schep goed om.
Meng in een kommetje 2 theelepels maïzena met de fijngehakte teentjes knoflook, gember, sojasaus, mirin en het water. Roer tot je geen klontjes meer ziet.
Zet de koekenpan op middelhoog vuur, giet olie in de pan en bak de tofu rondom gaar. Giet de saus die je zojuist hebt gemaakt erbij. Blijf goed omscheppen en zet het vuur uit als de saus de juiste dikte heeft en de tofu is bedekt met saus.
Verdeel de rijst over de borden. Leg hier de tofu teriyaki, sojabonen, avocadoreepjes en (ingelegde) bloemkool op.
Garneer eventueel met verse koriander en chilivlokken. Eet smakelijk!
*Heb je geen tijd om ingelegde bloemkool te maken? Maak dan de snelle ‘cheat versie’ van de ingelegde bloemkool. Stoom de bloemkoolroosjes kort tot ze gaar zijn. Dompel ze vervolgens in het mengsel van azijn, kurkuma, peperkorrels en suiker. Je kunt de bloemkool dan meteen gebruiken in plaats van deze ver van tevoren te maken.

Fotocredits: Tilda

Het bericht Recept: Rijstbowl met tofu teriyaki en ingelegde bloemkool verscheen eerst op Plantaardig.org.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.