Geef kleur door op de Nationale Groente- en Fruitdag

Neem een Ga Voor Kleur Break en snack je middagdip eruit met groenten en fruit! Dat is het thema van de tweede editie van de Nationale Groente- en Fruitdag die vandaag plaatsvindt. Deze dag is in het leven geroepen door het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit (NAGF) om Nederlanders te inspireren om gemakkelijker meer groenten en fruit te eten. Door het hele land vinden vandaag acties plaats van partners en organisaties en wordt er om 16.00 uur groente en fruit gesnackt. Diverse onderwijsinstellingen, zorginstellingen, leveranciers, gemeenten en supermarkten zullen consumenten inspireren met gezonde tussendoortjes.

Ga Voor Kleur Break
Hoe meer groenten en fruit mensen in hun omgeving zien, hoe meer ze ervan gaan eten. En dat is nodig, want de meeste Nederlanders halen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente (250 gram) en fruit (200 gram) niet. Gemiddeld eten Nederlanders 130 gram groente per dag, waarvan slechts 7 gram als tussendoortje wordt gegeten. Het eten van groenten en fruit is belangrijk voor een gezond en duurzaam eetpatroon. Daarom worden groenten en fruit vandaag in het zonnetje gezet om te laten zien dat groenten en fruit gezond, duurzaam en vooral ook lekker zijn. Om 16.00 uur roept het NAGF zoveel mogelijk mensen op om groente of fruit als tussendoortje te nemen tijdens de Ga Voor Kleur Break.

Een dag vol groente en fruit initiatieven
Dit jaar wordt de dag breed gesteund door ruim 130 partners met allerlei initiatieven. Er doen zorginstellingen, onderwijsinstellingen, bedrijven uit de AGF-sector, supermarkten en grote cateraars mee. In het hele land worden groente-en fruitsnacks uitgedeeld en om 16.00 uur wordt in een social-mediacampagne aandacht gevraagd voor de Ga Voor Kleur Break. Een selectie uit de acties:

Boeren en tuinders van LTO Noord, ZLTO en LLTB delen op verschillende plekken in Nederland een kist met producten van Nederlandse bodem uit aan organisaties die zich inzetten op het gebied van voeding en gezondheid om aandacht te vragen voor het belang van gezond, gevarieerd en betaalbaar voedsel voor ons allemaal.
Bij de Gemeente Breda staat de hele maand oktober in het teken van gezonde voeding. Vandaag worden gratis snackgroenten uitgedeeld aan medewerkers van het Stadskantoor, de afvalservice en Altea.
De groentezaden divisie van BASF start een buren-actie, waarbij de ruim 800 medewerkers gezonde groente snacks ontvangen voor zichzelf en voor hun buren. Zo wordt kleur doorgegeven.
Oxin Growers werkt samen met 260 telers. Vandaag geven zij gratis verse groenten en fruit aan de lokale voedselbank in Barendrecht.
Bij Stichting Kinderopvang Amersfoort (SKA) is de hele maand oktober een gezonde maand. Vandaag gaan zij op 40 locaties samen met de kinderen op onderzoek uit naar de herkomst van bijzondere groenten en fruit en maken ze daar heerlijke gerechten van.
Vitam is een cateraar met restaurants op 250 locaties, waaronder Universiteiten, overheidslocaties en bedrijven. Vitam inspireert haar restaurantbezoekers de hele week om groente te eten op verschillende eetmomenten.
In het Erasmus MC wordt de balie van polikliniek Verloskunde & Gynaecologie een kleurrijk geheel met voor iedere bezoeker gratis snack groenten en fruit.

Nederland geeft kleur door
De Nationale Groente- en Fruitdag is een onderdeel van de campagne Geef Kleur Door die ter ondersteuning van het Internationaal Jaar voor Groenten en Fruit van de Verenigde Naties is ontwikkeld. NAFG focust zich hierbij op verschillende eetmomenten op de dag om de groente- en fruitconsumptie een boost te geven.

Dutch Food Week
De Nationale Groente en Fruit dag is net als vorig jaar een Dutch Food Week Activiteit, die plaatsvindt van 9 tot 16 oktober.

Inspiratie nodig?
Wil jij meer groente eten of vlees vervangen? Check dan deze recepten op plantaardig.org.

Het bericht Geef kleur door op de Nationale Groente- en Fruitdag verscheen eerst op Beleef.nl.