51 Tips om medewerkers te vinden, binden & boeien

Als je ondernemer bent met een restaurant, lunchroom of koffiebar dan ben je waarschijnlijk een harde werker. Maar hoe zorg je er voor dat je personeel ook die drive en “hart voor de zaak” te pakken krijgt? Petra Venekamp (Horeca-expert van ConcreetAdvies) brengt deze maand haar nieuwste boek Vinden binden & boeien van medewerkers. 51 tips voor personeelsbeleid in de horeca, zorg en retail uit. Daarin laat ze zien aan welke verschillende knoppen je als leidinggevende kunt draaien om je personeelsbeleid te optimaliseren.

Veel bedrijven in de horeca, zorg en retail zijn op zoek naar medewerkers. Er is zelfs sprake van een ‘war on talent’. Die arbeidskrapte gaat dit keer -mede door de vergrijzing- langer duren, zo verwacht horeca-expert Petra Venekamp.

Draai aan verschillende knoppen
“Wie denkt dat je even een ‘blik’ personeel kunt opentrekken om het medewerkerstekort aan te vullen, heeft het mis. Je moet nu als ondernemer of leidinggevende aan veel meer verschillende knoppen draaien om een combinatie van oplossingen te vinden.”

Op basis van haar horeca-ervaringen als leidinggevende en als horeca-adviseur heeft Petra haar nieuwe boek Vinden binden & boeien van medewerkers geschreven. Ze deelt hierin 51 tips voor het personeelsbeleid van bedrijven in de horeca, zorg en retail. Veel van deze tips zijn gebaseerd op haar werkervaring en op verschillende onderzoeken.

Direct bruikbare checklisten
Naast de praktische tips, bevat dit boek direct bruikbare checklisten, voorbeelden en is er ruimte om aantekeningen te maken. “Het is een handzaam boek dat je meteen op de werkvloer kunt gebruiken. Leg het op je bureau en ga ermee aan de slag. Ik weet uit eigen ervaring dat de ‘knoppen’ uit het boek, werken.”

De auteur denkt dat haar nieuwste boek – net als haar voorgaande publicaties voor (thuis)barista’s, gastvrijheid en menukaarten – prima inzetbaar is bij workshops en trainingen van leidinggevenden in de horeca, zorg en retail.

Vermijd jeukwoorden
Het boek geeft verschillende ideeën voor het vinden van medewerkers. “Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de kwaliteit van vacatureteksten in de horeca ondermaats is. Vermijd daarom bepaalde ‘jeukwoorden’ in je personeelsadvertentie”, tipt Petra. Verder geeft de auteur informatie over het proces van het aannemen, het inwerken en veel tools voor het behouden van medewerkers.

Over de auteur
Horeca-expert Petra Venekamp werkt sinds jaar en dag in de internationale horecabranche. Sinds 2008 heeft ze in Utrecht haar eigen horeca-adviesbureau: ConcreetAdvies. Daarmee helpt ze ondernemers en overheden op het gebied van horeca, bedrijfsvoering in alle facetten, wet- en regelgeving en hr. Ook geeft ze regelmatig verschillende workshops en presentaties.

Online verkrijgbaar
Het boek Vinden binden & boeien van medewerkers is online verkrijgbaar via de webshop van Stoere Ideeën voor €12,95 (inclusief btw, exclusief verzendkosten). Voor de afname van grotere aantallen kun je het beste direct contact opnemen met de auteur.