Voor veel mensen is koffie een vast onderdeel van hun dag. Of je nu rustig wakker wordt met een warme kop, even pauzeert tijdens een drukke werkdag of samen geniet van een goed gesprek: koffie hoort er vaak gewoon bij. Maar hoe gezond is het eigenlijk? En wat kun je doen om er op een verantwoorde manier van te genieten? Wie kiest voor koffie bij HEMA heeft niet alleen de keuze uit verschillende soorten bonen en koffiecups, maar weet ook dat er aandacht is voor smaak en gebruiksgemak. Of je nu een sterke espresso drinkt of liever een milde lungo maakt, er is voor iedereen een passende koffievariant te vinden. En met handige accessoires voor thuis. Van melkopschuimers tot bewaarblikken, maak je het koffiemoment net even fijner.
Wat koffie doet in je lichaam
Koffie bestaat grotendeels uit water, wat betekent dat het bijdraagt aan je dagelijkse vochtinname. De cafeïne in koffie zorgt voor een korte mentale oppepper en kan je alerter maken. Eén tot twee kopjes per dag kunnen helpen om vermoeidheid te verminderen. Toch is het goed om bewust met de hoeveelheid om te gaan. Te veel cafeïne kan leiden tot klachten zoals rusteloosheid, hoofdpijn of een onregelmatige hartslag. Ook verschilt de gevoeligheid per persoon. Het is dus een kwestie van kijken hoe jouw lichaam hierop reageert. De een kan beter tegen meer koffie, dan dat een ander dit kan.
Let op de manier van zetten
Niet alle koffie is hetzelfde, ook niet qua invloed op je gezondheid. Zo bevat koffie het stofje cafestol, dat het LDL-cholesterolgehalte in je bloed kan verhogen. Gelukkig blijft dit stofje grotendeels achter in een papieren filter. Zetmethodes zoals filterkoffie of koffie uit pads bevatten dus weinig cafestol. Espresso of koffie uit een cafetière bevatten meer van deze stof. Koffiecups vallen daar tussenin, waarbij sommige varianten minder cafestol bevatten dan andere.
De voordelen van koffie op een rij
Als je koffie met mate drinkt, zijn er verschillende voordelen van koffie. Zo wijst onderzoek uit dat mensen die regelmatig koffie drinken mogelijk een lager risico hebben op bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Ook kan koffie bijdragen aan je concentratie en stemming, vooral op momenten waarop je een beetje scherpte kunt gebruiken.
Aandachtspunten voor specifieke situaties
Voor zwangere vrouwen of mensen die borstvoeding geven is het advies om maximaal twee kopjes koffie per dag te drinken. Voor kinderen en jongeren geldt een beperkter advies vanwege hun gevoeligheid voor cafeïne. En wie snel last heeft van hartkloppingen of slecht slaapt, doet er goed aan om de koffie-inname later op de dag te beperken.
Een bewuste keuze, elke dag opnieuw
Koffie is meer dan een drankje. Het is vaak een moment van rust, contact of concentratie. Door bewust te kiezen voor de soort koffie en manier van zetten, maak je er niet alleen iets lekkers van, maar ook iets waar je lichaam blij van wordt. En met de juiste producten in huis wordt een goede kop koffie gewoon een dagelijks gemak.