Het perfecte kopje voor een espresso

Het uiterlijk, materiaal, dikte van het materiaal en de grootte spelen allemaal mee als je het hebt over het perfecte espresso kopje. Een espresso drink je namelijk niet uit een grote cappuccino kop. Je kiest het kopje dat past bij de inhoud. Zo zijn er speciale cappuccino en americano koppen, maar ook voor een caffè latte en latte macchiato zijn verschillende koppen gemaakt. Net zoals al deze koppen, moet het perfecte kopje voor een espresso aan een aantal eisen voldoen. Zo kan jij optimaal van de espresso genieten. We vertellen je hier meer over het perfecte kopje voor een espresso. 

Wat is het formaat van een espressokopje?

Een espresso fluctueert tussen de 20 en 40 milliliter. Dit komt doordat elke boon zo zijn eigen afstellingen heeft. Iedere boon heeft zo zijn eigen smaak en deze komt pas tot zijn recht bij de juiste hoeveelheid water. Dit is ook waarom je in bijna elk restaurant een andere hoeveelheid espresso krijgt. Je krijgt de hoeveelheid die past bij de koffieboon. Een dubbele espresso fluctueert tussen de 40 en 80 milliliter. Een espressokopje is tussen de 65 en 80 millimeter groot. Perfect voor een enkele espresso, maar een dubbele espresso wordt meestal in een americano kopje geserveerd. Ben je op zoek naar het perfecte espressokopje? Dan raden wij het espressokopje uit de Bola-serie, of de Nero espressokop in mat zwarte kleur aan, als je iets origineels zoekt. Hier komen de smaken van de espresso goed naar voren. 

Waarom drink je een espresso niet uit een cappuccino kop?

Een cappuccino kop is best groot, ongeveer 170 milliliter. Wat natuurlijk al veel groter is dan nodig voor een espresso van 20 tot 40 milliliter. Wanneer je hier een espresso in zet, zal deze ontzettend snel afkoelen en voordat jij de eerste slok hebt kunnen nemen is de koffie koud. Een espresso is namelijk maar een kleine hoeveelheid en een cappuccino kop heeft een groot oppervlakte. Daarnaast drinkt een espresso kop anders dan een cappuccino kop. De espresso kop is zo ontworpen dat alle smaken en geuren van een espresso goed te proeven en ruiken zijn. 

Een espresso hoor je te roeren voordat je deze drinkt, dit komt doordat een espresso uit drie lagen bestaat. Namelijk zuren, suikers en bitters. Als je niet roert, is je laatste slok ontzettend zuur. Een espressokop is zo ontworpen dat je eenvoudig kan roeren, of walsen zonder dat de espresso eruit klotst. 

Wat maakt een espresso kop de perfecte kop?

Het antwoord op deze vraag is natuurlijk heel persoonlijk. Maar verschillende materialen kunnen er al voor zorgen dat een espresso beter smaakt. Het meest gebruikte materiaal is porselein, maar je ziet ook steeds vaker aardewerk of gerecyclede materialen. Onze voorkeur ligt bij porselein. Het porselein houdt de espresso goed op temperatuur, is gemakkelijk schoon te maken en blijven geen vlekken of geurtjes achter. Denk je nu, ‘’wat een onzin, een espresso smaakt toch altijd hetzelfde’’? Nee, het mondgevoel speelt ook een grote rol in hoe je de smaak van een espresso ervaart. Daarom zijn horeca eigenaren altijd op zoek naar het perfecte espresso kopje.

Welk espressokopje moet ik kiezen?

Ook dit is weer heel persoonlijk, maar wij zijn een groot liefhebber van de kopjes uit de Bola-serie. Deze kopjes liggen fijn in de hand, houden de koffie goed op temperatuur en hebben een tijdloos uiterlijk. En niet geheel onbelangrijk, het zijn niet de duurste kopjes. Vooral bij gebruik in de horeca kan een kopje natuurlijk wel eens kapot vallen en moet je deze voor een normale prijs kunnen vervangen. 

De Bola-serie is een van de populairste series porselein voor in de horeca. De Bola kopjes worden namelijk gemaakt van Europese kwaliteit, 100% porselein. Het espressokopje uit deze serie heeft een hoogte van 5,4 centimeter, met een inhoud van 8 centiliter. Daarnaast is het ook mogelijk deze kopjes met je eigen logo te bedrukken. Zo maak je dit kopje gemakkelijk helemaal naar wens!

Conclusie

Let bij het kopen van een espressokopje vooral op de grootte en het materiaal. Daarnaast kun je natuurlijk ook kiezen voor een kop zonder of met oor. Wil je liever een kop zonder oor? Dan zul je goed moeten kijken of het materiaal dik genoeg is. Je wil niet dat je gasten hun handen verbranden. Ons verkoopteam kan je hier natuurlijk altijd over adviseren. 

De belangrijkste eigenschap van een espressokopje is het formaat, deze is altijd relatief klein en zo wordt de espresso voor langere tijd op de juiste temperatuur gehouden. Op deze manier kunnen je gasten extra lang genieten van jouw perfect gezette espresso.

Het bericht Het perfecte kopje voor een espresso verscheen eerst op Koffiegek.nl.