Dit is wanneer je de Nederlandse vlag mag uithangen

Je ziet het natuurlijk wel eens voorbijkomen dat mensen, bedrijven of Rijksgebouwen de Nederlandse vlag uithangen. Misschien ben je zelf ook wel iemand die dit op bepaalde dagen doet. Maar hoe zit het eigenlijk met de regels van het uithangen van de Nederlandse vlag? Wij brengen je op de hoogte en vertellen je hieronder meer over wanneer je de vlag mag uithangen. Lees dus snel verder als je hier meer over te weten wilt komen.

Mag je altijd de vlag uithangen?

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruiken van de vlag. Je mag in principe dus iedere dag de vlag uithangen als je dit wilt. Je kunt dit doen tijdens bijzondere dagen in het jaar, maar ook bij een feestelijke gebeurtenis is het mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het slagen voor een examen of bij een huwelijk. Je bent nooit strafbaar als je de vlag uithangt, omdat er geen wettelijke regels bestaan die de vlaggen verbieden of bepalen hoe er gebruik van moet worden gemaakt. Als burger mag je dus de Nederlandse vlag uithangen wanneer je wilt. Voor Rijksgebouwen in ons land is dit anders, want hiervoor geldt de zogeheten vlaginstructie. Als burger of bedrijf zou je ervoor kunnen kiezen om deze vlaginstructie op te volgen, maar dit bepaal je uiteindelijk zelf.

Gebeurtenissen waarbij je de Nederlandse vlag kunt uithangen

Ga je een vlag kopen of heb je al een Nederlandse vlag? Dan is het natuurlijk leuk om te weten wanneer je hier gebruik van kunt maken. Zoals we hierboven al even benoemden kun je zelf bepalen wanneer jij de vlag uithangt. Er zijn echter een paar gebeurtenissen die je als richtlijn zou kunnen aanhouden. Zo zou je de vlag bijvoorbeeld kunnen uithangen op Koningsdag (27 april), de Dodenherdenking (4 mei) of Bevrijdingsdag (5 mei). Maar ook als er een feestelijke gebeurtenis plaatsvindt in je eigen omgeving, zoals bijvoorbeeld het slagen of een huwelijk, is het natuurlijk mogelijk om de vlag uit te hangen. Rijksgebouwen hanteren voor de vlaginstructie bepaalde vaste data waarbij de vlag wordt uitgehangen, dit is een aantal keer per jaar.

Waar kun je aan denken bij het uithangen van de vlag?

Voor het uithangen van de vlag zijn er wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste is het belangrijk dat de gehesen vlag niet de grond raakt of de omgeving hindert. Daarnaast is het een richtlijn om de vlag niet te laten hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Als je hier wel voor kiest, is het van belang dat deze goed verlicht wordt zodat de kleuren van de vlag mooi zichtbaar blijven.

Als je beschikt over de Nederlandse vlag, mag je deze dus uithangen wanneer je wilt. Dit komt omdat Nederland geen wettelijke regels heeft over vlaggen. Je bent dus nooit strafbaar bezig, wat fijn is. Het is een mogelijkheid om de vlaginstructie van Rijksgebouwen aan te houden, maar dit is uiteraard niet verplicht. Probeer wanneer je de Nederlandse vlag uithangt, dit wel te doen op basis van de richtlijnen en gewoontes. Zo zorg je ervoor dat jouw vlag erbij hangt op de juiste manier!

Het bericht Dit is wanneer je de Nederlandse vlag mag uithangen verscheen eerst op Beleef.nl.