5 Manieren om te zien of je koffie duurzaam is

Als je echt wilt genieten van een goede bak koffie, dan is er één centraal concept waarmee je rekening moet houden. En dat is: het kopen van koffie die lekker smaakt en van duurzame bronnen afkomt! Maar, hoe kies je eigenlijk goede koffie die denkt aan de welzijn van mens en natuur? Als je echt lekkere koffie wilt, dan let je niet alleen op de roast, de smaaktonen en het brouwproces, maar doe je ook wat achtergrondonderzoek naar de oorsprong van de koffiebonen. Om meer te weten te komen over wat waarschijnlijk een van jouw favoriete drankjes is, geven we je hier de beste tips om authentieke koffie te spotten!

1. Certificatie

Een van de gemakkelijkste manieren om na te gaan hoe jouw koffiebonen uiteindelijk in jouw koffiemolen komen, kijk je naar relevante certificeringen zoals biologisch, Fairtrade of Rainforest Alliance. Hoewel ze niet het hele verhaal vertellen, zijn dit indicatoren van duurzaam geteelde koffie. Dit kan nuttig zijn als je geïnteresseerd bent in een bepaald aspect van duurzaamheid. Om beter te weten welke sociale concepten en milieuoverwegingen in acht worden genomen, Google gewoon even om te kijken waar er precies op wordt gelet voordat een koffiemerk deze stempel krijgt.

2. Het roastproces

Niet alleen de omstandigheden waaronder de koffie wordt verbouwd spelen een belangrijke rol bij kwaliteitskoffie die goed is voor mens en natuur, maar ook de duurzame praktijken die te maken hebben binnen de branderij. Als bewuste consument moet je voor het online koffie bestellen dus in de gaten houden wat branders duurzaam doen in hun bedrijfsvoering.

3. Onderwijs jezelf

Jouw beste en waarschijnlijke enige bron van informatie over de duurzaamheid van koffie is de website van de koffieteler. Zij moeten er op gefocust zijn om informatie te verzamelen en door te geven over de wijze waarop koffie wordt geteeld en verkregen. Een gebrek aan informatie kan betekenen dat de maker niet transparant is of te gewoon weinig van koffie weet!

Bovendien publiceren diverse organisaties uitgebreide rapporten waarin de gehanteerde duurzaamheidsconcepten van de producent in detail worden beschreven.

4. Transparantie

De toegang tot informatie over koffie staat synoniem voor transparantie. Een transparante koffieteler zal je precies vertellen hoe de duurzaamheidsbeoordeling van de koffie wordt meegewogen in hun bedrijfsvoering.

5. Denk aan continuïteit

Als al het andere faalt, denk dan aan continuïteit. Misschien geef je wel de voorkeur aan een merk dat niet bepaald duurzame koffie is, maar dat is niet meteen de reden om de hoop voor jouw favoriete smaak volledig op te geven. Steeds meer koffietelers en -branders zullen ernaar streven om verder te komen in de duurzame richting. Het is echter aan de consument om deze inspanningen te verwachten en koffietelers erop te wijzen. Mocht je geen verandering opmerken, misschien wordt het dan wel tijd om je koffievoorkeuren te verbreden.

Het bericht 5 Manieren om te zien of je koffie duurzaam is verscheen eerst op Beleef.nl.