Zo bereid je gerechten met een mooie rooksmaak

Het roken van voedsel is helemaal hot en trendy. Of het nu gaat om een stuk vlees of vis, groenten of fruit of zelfs zuivelproducten, alles is mogelijk. Barbecook biedt ruime mogelijkheden om met verschillende houtsoorten en technieken de lekkerste rookgerechten te maken. Ideaal is de Oskar Rookoven, hiermee kun je zowel koud als warm roken. Bij koud roken wordt de bereiding enkel gerookt, bij warm roken wordt deze tevens gegaard.

De Barbecook Oskar Smoker is een multifunctioneel 2-in-1 toestel. Naast rookoven is hij ook te gebruiken als barbecue. De komende maanden ideaal voor een winterse barbecue of bijzondere, gerookte feest- of kerstgerechten. De Oskar heeft een geëmailleerde afwerking voor duurzaam gebruik en eenvoudig onderhoud. Hij is verkrijgbaar in twee maten.

Je kunt ervoor kiezen ingrediënten op de robuuste, verchroomd stalen roosters te leggen of ze aan de stevige ophanghaken in de rookoven te hangen. Met de regelbare luchttoevoer en geïntegreerde thermometer behoud je maximale controle. 

Barbecook Generator voor koud roken
Wat je verder nodig hebt is geschikt rookmateriaal. Voor koud roken gebruik je Barbecook’s Generator voor koud roken. Je vult deze met rookmot dat je laat smeulen met behulp van een theelichtje in de rookoven. Vervolgens leg je de ingrediënten in de rookoven. Koud roken doe je tussen de 20 en 25 °C, zeker niet warmer. Je hoeft het toestel zelf dus niet aan te zetten. Koud roken duurt minstens 2 uur. Haal de bereiding er niet te vroeg uit als je een mooie intense rooksmaak wenst.

Warm roken met Barbecook Chips & Chunks
Warm roken doe je op hogere temperaturen. Bij deze methode maak je de rookoven aan met houtskool. De temperatuur mag echter niet uitkomen boven de 70 à 75 °C. De rooksmaak wordt verkregen door het toevoegen van rookhout. Barbecook biedt hiervoor verschillende smaken chips & chunks. Je kunt kiezen voor de houtsoorten Beuk, Olijf, Kers, Hickory en Elsenhout of voor de smaken Citroen, Rode Wijn, Appel en Whisky. Door ingrediënten warm te roken gaan ze garen en worden ze tegelijk doordrongen van een mooie rooksmaak.

Barbecook Rookdoos
Heb je een gasbarbecue en wil je warm roken? Dat kan met behulp van de Barbecook Rookdoos. Hiermee maak je de lekkerste rookgerechten. Je vult de geperforeerde box met in water geweekte rookchips, legt hem in de gasbarbecue en de rooksessie kan beginnen.

Recept: Koud gerookte zalm met whisky

Ingrediënten
Een grote verse zalmfilet, gemengde peperbollen, gedroogde jeneverbessen, verse kruiden (rozemarijn, tijm en dille), enkele schijfjes sinaasappel, grof zeezout, rietsuiker en whisky. Rookmateriaal: Barbecook Generator en rode wijn rookmot.

Bereidingswijze
Kneus de peperbollen, jeneverbessen en verse kruiden in een vijzel. Wrijf de zalmfilet in met een scheutje whisky en werk af met de gekneusde specerijen. Meng 1 liter water met 60 gram grof zeezout en 20 gram rietsuiker. Leg de zalm in een schotel en dompel deze onder met het mengsel. Voeg hierbij enkele schijfjes sinaasappel en extra kruiden toe. Dek de schaal af met folie en plaats in de koelkast. Haal de zalm na 12 uur uit de koelkast en dep droog. Nu mag de zalm opnieuw 12 uur in de koelkast om te drogen.

Vul de Barbecook generator voor koud roken met rode wijn rookmot, laat het smeulen en plaats de generator in de Oskar rookoven. Leg de zalmfilet op het bovenste rooster en sluit het deksel. Check regelmatig de temperatuur, deze mag niet boven de 25 °C gaan. Haal de zalm na 7 à 8 uur uit de rookoven. Laat hem gedurende 24 uur (indien vacuüm getrokken) of 48 uur (indien niet vacuüm getrokken) rusten in de koelkast. Op deze manier kan de rook optimaal in de volledige zalm trekken. Haal de zalm uit de koelkast en snij in fijne blokjes of sneetjes. Heerlijk als aperitief, bij een salade, pasta of op een sandwich. Eet smakelijk.

Informatie
De Barbecook rookmaterialen zijn verkrijgbaar bij kookwinkels, tuincentra en webshops.

Barbecook Oskar Rookoven, vanaf € 199.
Barbecook Generator voor koud roken, € 24,95
Barbecook Rookhout en Rookmot, vanaf € 5,49
Barbecook Smoker Box, € 26,95

Het bericht Zo bereid je gerechten met een mooie rooksmaak verscheen eerst op Welke geraniums?.