Welke koffie bevat de meeste cafeïne?

De zetwijze van koffie kan van invloed zijn op de hoeveelheid cafeïne die in een kop koffie terechtkomt. Over het algemeen geldt dat de koffiezetmethoden die een langere zettijd hebben tussen het water en de gemalen koffie doorgaans meer cafeïne bevatten. Hier zijn enkele koffiezetmethoden gerangschikt op basis van hun potentiële cafeïnegehalte, gemeten in milligrammen cafeïne per 8-ounce (ong 225ml) koffie:

 1. Espresso
  Espresso heeft per ounce koffie een hoger cafeïnegehalte dan andere koffiezetmethoden, maar omdat een standaard espresso slechts ongeveer 1 ounce (25-30 ml) is, bevat een enkele shot espresso meestal minder cafeïne dan een gewone kop koffie. Toch kan een dubbele espresso een vergelijkbare hoeveelheid cafeïne bevatten als een gewone kop koffie.
 2. Filterkoffie en slow coffee
  Filterkoffie, gezet met een papieren filter, heeft meestal een gemiddeld cafeïnegehalte. De contacttijd tussen het water en de koffie is relatief kort, waardoor er minder cafeïne wordt geëxtraheerd dan bij andere methoden.
 3. French press (cafetière)
  Met een French press wordt koffie gezet door de gemalen koffie en water langer met elkaar te laten mengen. Hierdoor kan een kop French press-koffie meer cafeïne bevatten dan een kop filterkoffie.
 4. Percolator
  Een percolator zet koffie door heet water door gemalen koffie te laten stromen en herhaaldelijk over de gemalen koffie te circuleren. Dit kan een relatief hoge cafeïne-extractie opleveren.
 5. Turkse koffie
  Turkse koffie wordt gezet door zeer fijn gemalen koffie te koken met water. Het resultaat is een sterk geconcentreerde koffie met een hoog cafeïnegehalte.

Het is echter belangrijk op te merken dat de uiteindelijke hoeveelheid cafeïne in een kop koffie afhangt van verschillende factoren, waaronder de koffiesoort, de maling van de koffie, de verhouding van koffie tot water, de zettijd en het formaat van de kop. De bovenstaande lijst geeft alleen een algemeen idee van de potentiële cafeïnegehalten van verschillende koffiezetmethoden.

Goed dus om te weten als je met je vriendinnen of vrienden nog een koffiestop maakt tijdens die lange fietsrit en je op de hoogte bent van het effect van cafeïne op sportprestaties 🙂