Wanneer mag ik een deurwaarder inschakelen?

Ben je een ondernemer? Dan ben je ongetwijfeld huiverig in het inschakelen van een incassobureau of gerechtsdeurwaarder. Dit beïnvloed namelijk de relatie met jullie klant. En hoewel je in je recht staat, de klant betaalt de rekening niet, wilt je door deze stap liever geen klant verliezen. Maar wanneer mag je als ondernemer eigenlijk een incassobureau of deurwaarder inschakelen?

Wat is een gerechtsdeurwaarder?

Een deurwaarder is iemand die je kan helpen om een incasso of dagvaarding uit te voeren. De volledige en officiële benaming is een gerechtsdeurwaarder. Dit omdat het een door de Kroon benoemde ambtenaar is. Ze hebben op deze manier toegang tot belangrijke overheids registers, zoals de gemeentelijke administratie persoonsgegevens en het UWV.

Wat is het verschil tussen deurwaarder en incassobureau

Zowel een deurwaarder als een incassobureau zijn er om jou te helpen met een openstaande vordering. Ze helpen je namelijk beide om de vordering te laten betalen. Toch zijn de rechten van een incassobureau, zoals bijvoorbeeld incassobureau.nl, vergelijkbaar met die van jou, als schuldeiser.

Een gerechtsdeurwaarder is daarentegen bevoegd om nog meer verdere stappen richting de schuldenaar te nemen. Denk aan het uitoefenen van bepaalde ambtshandelingen. Zo kunnen ze een dagvaarding uitbrengen, beslag leggen en ontruimingen uitvoeren.

Wanneer mag je een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen?

Je mag op elk gewenst moment een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen. Hiervoor gelden geen wettelijke termijnen of voorschriften. Zo kun je een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen op het moment dat de betalingstermijn is verstreken, zonder dat een bepaalde factuur is voldaan. Een incassobureau of gerechtsdeurwaarder gaan vanaf dat moment werkzaamheden uitvoeren om jouw factuur alsnog betaald te krijgen. Ook kun je hiervoor eventueel een ondernemingsrecht advocaat inschakelen.

Denk daarbij aan telefonisch herinneren, schriftelijk herinneren of aanmanen. Omdat incassobureaus en gerechtsdeurwaarders veel ervaring hebben met incasseren weten zij vaak de juiste toon te vinden. Daardoor zullen de nog openstaande facturen sneller worden voldaan dan wanneer je hier zelf mee aan de slag gaat.

Incassokosten mag je daarentegen pas in rekening (laten) brengen als de debiteur in verzuim is. Daarom adviseren wij je ook om altijd, voordat je de vordering uit handen geeft, eerst een debiteur schriftelijk op de hoogte te stellen. Als je zaken doet met consumenten ben je dit zelfs verplicht.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een incassopartner?

Tijd om een keuze te maken. Wellicht is het goed om hierbij te weten dat iedereen zomaar een incassobureau kan beginnen, zonder te voldoen aan vestigingseisen en verplichte kwaliteits- en bijscholingseisen. Voor gerechtsdeurwaarders gelden deze eisen wel. Incassobureaus zijn, in tegenstelling tot gerechtsdeurwaarders, ook niet onderhevig aan officieel toezicht en tuchtrecht.

Wij adviseren daarom om kritisch en alert te zijn bij de selectie van jouw incassopartner. Een onbetrouwbare of te agressieve incassopartner kan ook jullie eigen reputatie schaden.

Nu je weet waar je recht op hebt en waar je op moet letten, willen wij je in ieder geval veel succes wensen in de zoektocht naar een juiste incassopartner!

Het bericht Wanneer mag ik een deurwaarder inschakelen? verscheen eerst op Beleef.nl.