Vaker plantaardig eten, hoe doe je dat?

Vandaag, 1 november, is het World Vegan Day (en de start van World Vegan Month), dé perfecte dag om in de keuken aan de slag te gaan met de lekkerste plantaardige gerechten! Plantaardig eten is namelijk ontzettend lekker en makkelijk om te maken, en het heeft een positieve impact op je gezondheid en het klimaat. Zo bespaar je door een jaar lang een dag per week geen vlees te eten een autorit naar Parijs aan CO2-uitstoot en meer dan 10 douchebeurten aan water. Met deze vier tips eet jij zonder moeite vaker plantaardig!

Kies voor een plantaardige variant
Ga in de supermarkt op zoek naar een plantaardige variant van het vlees of de zuivel die jij in jouw favoriete gerecht gebruikt. Zo hoef je helemaal geen moeite te doen en kan je gewoon de gerechten klaarmaken die je al kent! Drink je plantaardige koffie voor de afwisseling eens met havermelk, maak een ontbijtje met sojayoghurt, of vul je favoriete taco’s met plantaardig gehakt. Ook kan je kiezen voor peulvruchten, die veel eiwitten bevatten en dus een goede vervanger zijn voor vlees. Vul bijvoorbeeld je lasagne met linzen, heerlijk! Op zokanhetook.nu vind je een productdatabase met allerlei producten die je in jouw supermarkt kunt vinden.

Denk vanuit groente
Je bent misschien gewend om vlees als startpunt te nemen voor je avondmaaltijd. Je kan er dan voor kiezen om het vlees te vervangen door een vleesvervanger, maar er zijn nog zoveel andere lekkere maaltijden te ontdekken! Probeer eens je maaltijd op te bouwen vanuit groente. Je zal ontdekken dat de mogelijkheden eindeloos zijn! Vervang de rijst in je nasi bijvoorbeeld eens door bloemkoolrijst, of maak een pasta met penne gemaakt van linzen. Het voordeel van denken vanuit groente is dat je ook nog eens meer groente binnenkrijgt. Extra gezond dus!

Ontdek wereldkeukens
Maak vanuit je keuken een reis over de hele wereld! In veel wereldkeukens spelen plantaardige gerechten een grote rol, bijvoorbeeld in de Indiase keuken. Zo zijn curry’s vaak plantaardig. Ook in de Midden-Oosterse keuken zijn veel verrassende vegetarische lunch- en dinergerechten te vinden, zoals couscoussalade met gegrilde groenten en pita falafel met hummus. Ga op internet op zoek naar verschillende wereldkeukens, ontdek welke jou aanspreken en experimenteer erop los. Zo eet je geen dag hetzelfde!

Ga voor peulvruchten
Eet jij weleens peulvruchten? Dat moet je zeker doen! Peulvruchten zijn heerlijk in heel veel gerechten, en bevatten net zoals vlees veel eiwitten. Eiwitrijke peulvruchten zijn bijvoorbeeld: linzen, sojabonen (in tofu en veel vleesvervangers), kikkererwten en kidneybonen. Maak eens een Mexicaanse wrap met lekker veel bonen, neem als lunch een salade met kikkererwten of vul je lasagne met linzen in plaats van gehakt. Hierdoor krijgen de gerechten ook nog eens een goede bite en vullen ze goed, waardoor je niets hoeft te missen!

Op zoek naar inspiratie? Check dan zeker even de plantaardige recepten op onze zustersite, plantaardig.org. Hier komen de komende dagen een aantal lekkere recepten in het kader van de World Vegan Month.

Fotocredits: Tilda

Het bericht Vaker plantaardig eten, hoe doe je dat? verscheen eerst op Beleef.nl.