Recept: AVG’tje met een twist: zuurkoolburgers

Uit onderzoek blijkt dat wanneer je vaker vlees vervangt voor een plantaardige optie, je lichaam een groter vermogen heeft om butyraat (boterzuur) te produceren uit de bacteriële populaties in je darmflora, wat veel gezondheidsvoordelen heeft. Maar vind je het moeilijk om je AVG’tje zomaar te vervangen? Probeer dan eens deze variant – met een twist!

Ingrediënten
2 verpakkingen Meatless Farm Burgers200 g zuurkool
1 friszoete appel
50 ml bietensap
30 ml vinaigrette
1 kilo krieltjes met schil
4 takjes verse tijm
Zout en peper naar smaak
Olijfolie
Voor de salade
100 g veldsla
200 g cherrytomaatjes
100 g radijsjes
1 komkommer
2 el vinaigrette
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden. Halveer de krieltjes en leg ze op bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met olijfolie, peper en zout en leg de stukjes tijm ertussen. Rooster voor 20-30 minuten tot de krieltjes goud- bruin en knapperig zijn.
Snijd de appel in dunne reepjes. Meng met de zuurkool en de vinaigrette. Doe de helft van het zuurkoolmengsel in een kom met bietensap, zo krijgt het een roze kleur. Zet apart.
Halveer de cherrytomaatjes. Snijd de radijsjes in plakjes en de komkommer in blokjes. Meng met de veldsla en eventueel wat van de vinaigrette.
Verhit wat olie in de pan. Bak de burgers gedurende 6-7 minuten op middelhoog vuur. Keer regelmatig.
Verdeel de burgers, salade en de geroosterde krieltjes over 4 borden. Top de burger met zuurkooltoppings en serveer direct.
Wist je dat?

De binnenkant van je darmen continue vervelt net zoals je huid? Wat we eten en drinken draagt bij aan deze vernieuwing en butyraat is hierbij de belangrijkste energiebrandstof voor je spijsverteringsstelsel.

Het bericht Recept: AVG’tje met een twist: zuurkoolburgers verscheen eerst op Plantaardig.org.