Koken met wijn? Dat doe je zo!

Wijn is natuurlijk heerlijk om te drinken bij je maaltijd, maar is minstens zo lekker erdoorheen. Wijn is namelijk een echte smaakmaker en daardoor perfect om mee te koken. Bovendien verdwijnt de alcohol tijdens het koken, waardoor je er met een gerust hart van kunt eten. Maar voordat je meteen gaat inslaan bij een horeca groothandel of de slijterij, is het wel belangrijk om te weten welke wijn bij welk gerecht matcht. Daarom lees je hieronder alles wat je moet weten over koken met wijn.

Waarom koken met wijn?

Koken met wijn is vooral bij de Franse chef’s immens populair, maar wordt ook door de Italianen vaak gebruikt door bijvoorbeeld een lekkere bolognese saus. En wij snappen wel waarom! Wijn geeft namelijk een heerlijke smaak aan het gerecht mee. Maar daarnaast haalt het ook de smaken van de andere ingrediënten extra naar boven. Wel is het hierbij natuurlijk belangrijk dat je de juiste wijn bij het juiste gerecht kiest.

De juiste smakencombinatie

Een makkelijke vuistregel om je aan te houden is door te kijken naar de kleur van het hoofdingrediënt. Dus bereid je een moois stukje rood vlees? Dan kun je hierbij het beste een rode wijnsaus maken. Ga je juist een gerecht met kip of witte vis maken? Dan kies je juist voor een frisse, witte wijn. Ook is het belangrijk dat je echt kiest voor een lekkere wijn, dat proef je namelijk! Laat je dus vooral adviseren bij de wijn groothandel of slijterij, zodat jouw gerecht straks nog lekkerder smaakt.

Hoe kies je de juiste aroma’s?

Naast de kleur, moeten ook de smaak en aroma’s van de wijn matchen bij het gerecht. Want een zoete witte wijn smaakt weer heel anders dan een droge variant. Ook hierbij geldt dat de smaken en tonen van het gerecht overeen moeten komen met dat van de wijn. Heb je een gerecht dat vol van smaak is? Dan kies je voor een ronde wijn. Heb je juist een fris gerecht? Dan kies je voor een wijn met een frisse afdronk. En ga je een dessert bereiden? Kies dan voor een zoete wijn of port. Zeker bij desserts met noten en karamel is port een goede keuze.

Het bericht Koken met wijn? Dat doe je zo! verscheen eerst op Beleef.nl.