Herfsttip: Ga kunstsnuiven in Maastricht

Dit najaar zijn er in de Maastrichtse galeries weer veel kunstenaars te zien met zeer uiteenlopend werk. Het mooie is dat je met een kunstwandeling door Maastricht kunst ontdekt in de meest historische straatjes van de stad. Twee vliegen in één klap.  Op www.maastrichtkunst.nl vind je de Maastricht Art Map waarmee je eenvoudig je eigen kunstroute plant. Deze plattegrond ligt ook als flyer in elk hotel.

Op www.maastrichtkunst.nl vind je de openingstijden en links naar de websites van de galeries zelf. Daar staat altijd het meest actuele overzicht van vernissages en tentoonstellingen. We hebben er hieronder enkele uitgelicht. 

Kunsthandel en Galerie Rob van Rijn
Galerie Rob van Rijn presenteert Edwin Smet met de tentoonstelling ‘Door de bomen het bos’. 

Edwin Smet (1972) werkt met acryl, inkt, houtskool en schilderstape. Door verdunde verf op het doek te gieten, ontstaan er structuren die je met een kwast niet bereikt. Perspectief, dieptelijnen, toegankelijkheid zijn niet zeker – een donker, ongerept mysterie dat in schril contrast staat met onze aangeharkte wereld. Met schilderstape, een verwaarloosbaar massaproduct, tekent hij deze bossen. Zijn bomen worden vaak vergezeld van een ovaalvormig element. Een dooiend meertje, een ven waar van alles in kan leven en groeien. Nergens is een mens te bekennen. Maar zijn aanwezigheid heeft het landschap wel blijvend veranderd.

Snackers Antiek
Vincent Snackers is verzamelaar van religieus antiek. Naast zijn werk in antiek, is Vincent dirigent, pianist en organist. Ook als tenorsolist heeft hij een mooie carrière in binnen- en buitenland. De winkel is gevestigd in het hart van Maastricht waar het katholieke geloof nog volop leeft en waar nog veel religieuze kunst te zien is. Er worden met regelmaat nieuwe objecten aangeboden bij Snackers Antiek. 

Galerie MOA
De expositie Trois Visages in Galerie MOA laat werk zien van drie kunstenaars. Yan Marczewski – meditatieve olieverf schilderijen, Den Bar – sculpturen in brons, marmer en hout en Yvan Richeux-Rey – dynamische, kleurrijke olieverf schilderijen.

Artichoque Art Gallery
Artichoque Art presenteert Dyon Scheijen en Jan van Genk.

Klinisch fysicus-audioloog Dyon Scheijen is autodidact als kunstenaar. Zijn abstracte schilderijen hebben geen concrete, laat staan opvoedkundige of belerende boodschap voor de toeschouwer die met zijn werk in aanraking komt. Wat zijn werk wél met je doet: het nodigt je uit een moment van rust te ervaren in de aanhoudende maalstroom van het leven. ’Harmonie’ is het sleutelwoord in al zijn schilderijen. Anders gezegd: ze brengen je evenwichtsorgaan en vervolgens je geest in balans met jezelf en de wereld om je heen. Ondanks de dynamiek die de schilderijen continu uitstralen, worden ze dan ook als weids ademend en kalm ervaren. Het ontbreken van een kakofonie aan kleuren helpt daar zeker aan mee, net als Dyons gebruik van akoestiek absorberend doekmateriaal.

Prelinguaal doof is de officiële benaming voor iemand die doof is geboren. Kunstenaar Jan van Genk is zo iemand. Door lip te lezen en pen en papier te gebruiken communiceert hij met de mensen om zich heen. Dat doet hij ook via zijn kleurrijke figuratieve schilderijen. Zijn aangeboren doofheid en het persoonlijke ongemak dat daar soms mee is verbonden, lopen als een rode draad door zijn werk. Mede door zijn kunstenaarschap is hij er in de loop der jaren in geslaagd de gesloten kring te doorbreken waarin hij tijdens zijn jeugd verkeerde. Wie aandachtig naar zijn schilderijen kijkt, hoort de stem van Jan steeds duidelijker klinken en is getuige van het proces dat hij heeft doorgemaakt om zijn sociale levensruimte te vergroten.

Informatie
De kunstroute door Maastricht plan je op www.maastrichtkunst.nl en kun je elke dag van het jaar wandelen. Hij is ook als flyer verkrijgbaar bij alle hotels in de stad. Op de website vind je ook de openingstijden en links naar de websites van de deelnemende kunstgaleries, ateliers, artshops en kunsthandels.

Over MaastrichtKunst.nl
MaastrichtKunst.nl is een initiatief van alle kunstgaleries in Maastricht met meer dan 30 galeries, ateliers en kunsthandels die deelnemen. Maastricht is kunststad ‘par excellence’. Jaarlijks vindt hier ook The European Fine Art Fair (TEFAF Maastricht) plaats, wereldwijd beschouwd als de belangrijkste beurs voor kunst, antiek en design. Met de interactieve Maastricht Art Map op www.maastrichtkunst.nl vind je snel alle galeries in de stad. Wandel door prachtige monumentale straatjes en ontdek de mooiste kunst.