100 jaar Bossche bol

Als je aan een Bosschenaar vraagt waar je naartoe moet om een èchte Bossche bol te proeven, dan stuurt deze je gegarandeerd naar de stationsweg. Het nummer verteld die er niet bij want de bakkerij van Jan de Groot is over het algemeen prima te herkennen aan de lange rij voor de deur 🙂 Inmiddels maakt hier de derde generatie al ruim 85 jaar deze Brabantse lekkernij.

Dat vakmanschap proef je want alhoewel de bol op veel plekken gemaakt wordt, steken de echte er toch wel met kop en schouders bovenuit. Die rij voor de deur staat er echt niet voor niks 🙂

100 jaar… of toch niet?

Uit de archieven op Wikipedia en dit artikel blijkt dat er al eind 19e eeuw varianten van een chocolade bol werden gemaakt door bakker Lambermont de eerste versie van wat later de Bossche bol zou worden heeft bedacht. Er zijn ook advertenties uit 1903 waarin de bol wordt aangeprezen. Deze eerste versie was gevuld met banketbakkersroom (een soort gele room). In de jaren 20 van de vorige eeuw kwam banketbakker Henri van der Zijde vanuit Den Haag naar Den Bosch om zich daar te vestigen. Hij maakte een eigen variant van deze chocolade bol en vulde deze met slagroom. De naam “Bossche bol” is door oud-burgemeester van Lanschot bedacht om de stad te promoten.

Maar ja, 100 jaar oud of helemaal niet, het is natuurlijk altijd een mooi excuus om tijdens een dagje Den Bosch 100 jaar bossche bol te vieren met een èchte bol van Jan de Groot 🙂

Banketbakkerij Jan de Groot

In 1938 richtte Jan de Groot senior (10-10-1911 tot 23-1-1978) samen met zijn vrouw Marie de Groot-van Gaal (3-4-1910 tot 29-5-1997) Banketbakkerij Jan de Groot op, gevestigd aan de Grobbedonkstraat in ‘s-Hertogenbosch. Hij zal later verhuizen naar de huidige locatie aan de Stationsweg waar hij de Bossche bol tot een groot succes heeft gemaakt.

In de beginjaren hielp het hele gezin mee. In de bakkerij werd Jan de Groot bijgestaan door zijn drie zoons Toine, Jan en Mario. Op 1 Mei 1974 wordt de inmiddels goed lopende zaak over gedragen aan Jan de Groot en José de Groot-van Ginkel. Mario blijft in de bakkerij werken en Toine opent zelf een banketbakkerij in Berkel-Enschot.

Per november 2002 is Banketbakkerij Jan de Groot overgegaan naar weer een volgende generatie. Jan de Groot (de zoon van Toine de Groot) neemt samen met Brigitte Verhaeg-De Groot (dochter van Jan en José de Groot) de bakkerij en lunchroom over.

Vandaag de dag zorgt een team van 50 enthousiaste medewerkers ervoor dat de kwaliteit, waar Banketbakkerij Jan de Groot groot door is geworden, gewaarborgd blijft. Kom gerust eens langs om in onze lunchroom een kop koffie te drinken met een echte Sjeklade Bol!

Meer weten over bakkerij Jan de Groot en de Bossche bol? Check www.bosschebollen.nl