Wat is een Flat White?

Heb je in je favoriete koffietent eens zin in wat anders dan die Latte of cappuccino, ga dan eens voor een flat white. Een flat white is een koffiedrank die populair is in landen zoals Australië en Nieuw-Zeeland, maar ook steeds bekender wordt in andere delen van de wereld. Het is een espresso-gebaseerde drank die bestaat uit een dubbele shot espresso en een kleine hoeveelheid gestoomde melk. Het belangrijkste kenmerk van een flat white is de textuur van de melk, die zijdezacht en fluweelachtig hoort te zijn.

In vergelijking met een cappuccino of een latte heeft een flat white minder melkschuim en een hogere verhouding espresso tot melk. De melk wordt gestoomd om kleine luchtbelletjes te creëren, waardoor de textuur glad en romig wordt. Het doel is om een goede balans te bereiken tussen de sterke smaak van espresso en de zoetheid en zachtheid van de melk.

De term “flat white” wordt soms ook gebruikt als een verzamelnaam voor verschillende soorten koffie met een vergelijkbare espresso-melkverhouding. In sommige regio’s kan de exacte bereidingswijze en verhouding variëren, maar over het algemeen is een flat white een kleine, intense koffiedrank met een goede balans tussen espresso en gestoomde melk. Zeker de moeite van het proberen waard en ook leuk om als thuisbarista zelf eens te maken.

Het bericht Wat is een Flat White? verscheen eerst op Koffiegek.nl.