Waar let je op als je een gravelfiets gaat kopen?

Je kunt er echt niet meer omheen: gravelfietsen zijn hot! Ze zijn ontworpen voor veelzijdigheid en presteren goed op zowel verharde wegen als onverharde paden. Hier zijn enkele belangrijke punten waar je op moet letten bij het kopen van een gravelbike:

  1. Frame: Het frame is de kern van de fiets. Kies een frame dat past bij jouw lichaamslengte en -proporties. Let op de framegrootte en geometrie om ervoor te zorgen dat je een comfortabele en efficiënte rijhouding hebt.
  2. Materiaal: Gravelbikes worden vaak gemaakt van aluminium, staal, carbon of een combinatie van materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen met betrekking tot gewicht, stijfheid en comfort. Carbon is vaak lichter en stijver, terwijl staal meer comfort kan bieden.
  3. Bandenklaring: Gravelbikes hebben bredere banden voor stabiliteit en grip op verschillende terreinen. Controleer de maximale bandenklaring van de fiets om te zien hoe breed je banden kunt gaan, omdat dit van invloed kan zijn op het soort terrein waarop je kunt rijden.
  4. Bandenkeuze: Afhankelijk van je rijstijl en de ondergrond waarop je voornamelijk zult rijden, kun je kiezen tussen verschillende bandenprofielen en -breedtes. Gravelbanden variëren van gladde tot grovere noppen voor betere grip op modderige paden.
  5. Remsysteem: Gravelbikes kunnen schijfremmen hebben, zowel mechanische als hydraulische. Schijfremmen bieden krachtige en consistente remprestaties, wat vooral handig is bij natte of modderige omstandigheden.
  6. Versnellingen: Gravelbikes hebben meestal een breed scala aan versnellingen om zowel op vlakke wegen als heuvelachtig terrein goed te presteren. Overweeg het aantal versnellingen en het type schakelsysteem (bijv. Shimano, SRAM) dat je voorkeur heeft.
  7. Accessoirebevestigingen: Gravelbikes worden vaak gebruikt voor bikepacking en lange ritten, dus zorg ervoor dat de fiets bevestigingspunten heeft voor fietstassen, bidonhouders en andere accessoires die je wilt meenemen.
  8. Stuur: Gravelbikes hebben meestal dropbars, vergelijkbaar met racefietsen, voor verschillende handposities. Dit kan handig zijn voor lange ritten. Sommige gravelbikes hebben ook sturen met een bredere flare voor meer controle op technisch terrein.
  9. Prijs: De prijsklasse van gravelbikes kan aanzienlijk variëren. Stel een budget vast en zoek fietsen die binnen dat bereik vallen. Houd er rekening mee dat duurdere modellen mogelijk geavanceerdere componenten en lichtere frames hebben.
  10. Testritten: Als het mogelijk is, maak dan testritten op verschillende gravelbikes om te bepalen welke het beste aanvoelt en past bij jouw rijstijl en voorkeuren.

Onthoud dat de beste gravelbike voor jou afhangt van je specifieke behoeften en voorkeuren. Het is altijd een goed idee om advies in te winnen bij lokale fietsenwinkels en deskundigen om te helpen bij het nemen van een weloverwogen beslissing. Daarnaast is het goed om te werken aan je techniek en eens met een ervaren fietser op pad te gaan voor een gravelfiets clinic.