Voor de puristen: de hario V60 koffie zetmethode

Hario V60 is een populaire methode voor het zetten van slow coffee (zie: “Wat is slow coffee“) die bekend staat om zijn eenvoudige ontwerp en de mogelijkheid om de smaak van de koffie te beïnvloeden. Hier zijn enkele belangrijke punten over Hario V60-koffie:

  1. Ontwerp: De Hario V60 is een kegelvormige filterhouder gemaakt van keramiek, glas of kunststof. Het heeft een groot gat aan de onderkant en een spiraalvormige groef aan de binnenkant, die zorgt voor een optimale doorstroming van het water en een gelijkmatige extractie van de koffie.
  2. Filters: De V60 maakt gebruik van papieren filters in de vorm van een kegel. Deze filters zijn verkrijgbaar in verschillende diktes en kunnen de extractie beïnvloeden. De filters moeten voor het zetten van koffie worden gespoeld om eventuele papiergeuren en -smaak te verwijderen.
  3. Maalgraad: Voor de Hario V60 wordt een medium-fijne maalgraad aanbevolen. De exacte maalgraad kan echter variëren afhankelijk van de koffiesoort, persoonlijke voorkeur en de gebruikte waterverhouding.
  4. Zetmethode: Het zetten van koffie met de Hario V60 is een handmatig proces. De gemalen koffie wordt in de filterhouder geplaatst, waarna heet water langzaam en gelijkmatig over de koffie wordt gegoten. Het water doorloopt de koffie en druppelt vervolgens door het filter in een koffiepot of mok eronder.
  5. Brewing ratio: Een veelgebruikte richtlijn voor de verhouding tussen koffie en water is 1:15 (1 gram koffie op 15 gram water), maar dit kan worden aangepast aan persoonlijke voorkeur.
  6. Brewing techniek: Bij het gieten van water over de koffie wordt vaak de “blooming” techniek gebruikt. Dit houdt in dat er een kleine hoeveelheid water wordt toegevoegd om de koffie te bevochtigen en enkele seconden te wachten voordat de rest van het water wordt toegevoegd. Dit helpt om de aroma’s vrij te laten komen en een gelijkmatige extractie te bevorderen.
  7. Smaakprofiel: De Hario V60 staat bekend om zijn heldere en schone kop koffie. Het maakt het mogelijk om de nuances en smaken van verschillende koffiesoorten naar voren te brengen. De doorlooptijd en andere variabelen kunnen worden aangepast om de smaak aan te passen aan persoonlijke voorkeur.

Hario V60 is een favoriete keuze voor liefhebbers van handmatig koffiezetten vanwege de controle die het biedt over het zetproces en de mogelijkheid om de smaak van de koffie aan te passen.