Tips & tricks om jouw bank langer mooi te houden

Er zijn maar weinig meubels die zo intensief worden gebruikt als de bank. Dit is dé plek waar je heerlijk op neerploft na een lange werkdag, waar je gezellig op zit te kletsen met familie en vrienden, waar de kinderen zich op uitleven of waar je een heerlijk romantisch avondje op beleeft met je partner. De bank is werkelijk van alle markten thuis. Tegelijkertijd moet deze dus wel tegen een stootje kunnen. Goed onderhoud is cruciaal om de bank mooi te houden. Een bank waar niet goed voor wordt gezorgd, ziet er binnen de kortste keren niet meer uit. Dat zou natuurlijk enorm zonde zijn. Daarom is het van belang dat je weet hoe je voor jouw bank moet zorgen. Met de volgende tips moet dat zeker lukken.

Vlekken verwijderen uit een stoffen bank

Vlekken uit bank verwijderen, dat kan een enorme opgave zijn. Waar je gemorste koffie, wijn of frisdrank bij een leren bank nog eenvoudig met een doekje kunt verwijderen, is dat bij stof een heel ander verhaal. Bijna altijd blijft er wel een kring achter in de stof. Zonde! Dit haalt immers de gehele uitstraling van de bank weg. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je de stof er weer als nieuw uit kunt laten zien.

Bekijk allereerst of het mogelijk is om de kussenhoezen van de bank te wassen. Bij sommige stoffen banken zijn deze afritsbaar en eenvoudig op een koud programma te wassen. Let wel op dat je ze niet te heet wast en/of in de droger gooit. Anders loop je het risico dat de kussens zullen krimpen. Als je het zelf eng vindt om ze te wassen, kan je ze ook nog altijd naar een wasserette brengen.

Is het niet mogelijk om de hoezen te wassen? Maak dan gebruik van een speciale reiniger. Er zijn speciale middelen voor stoffen banken. Deze reinigen de bank heel doeltreffend. Denk bijvoorbeeld aan de diverse vlekverwijderaars van HG. Let er wel op dat het beter is om dan de hele bank te behandelen om zo kleurverschil te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Zoals bij alles geldt ook nu: voorkomen is beter dan genezen. Je wilt er misschien werkelijk alles aan doen om vlekken uit de bank te verwijderen, maar het is natuurlijk beter als deze helemaal niet kunnen ontstaan. Of – indien ze toch ontstaan – gemakkelijk te verwijderen zijn. Hierbij speelt allereerst de keuze voor de bank een belangrijke rol. Let hierbij vooral op je eigen levensstijl en gezinssituatie. Ben je iemand die dikwijls iets omstoot of jonge kinderen en huisdieren heeft? Dan is een stoffen bank wellicht geen goede optie. In dit geval kun je beter voor een leren bank kiezen, gezien deze makkelijk afneembaar is.

Je kunt er – afhankelijk van het soort bank – ook voor kiezen om de bank eerst impregneren met een vuilafstotende spray. Hierdoor zal een keertje morsen veel minder rampzalig zijn. Op die manier bespaar je jezelf heel wat extra onderhoud en blijft de bank eenvoudig langer mooi.

Het bericht Tips & tricks om jouw bank langer mooi te houden verscheen eerst op Beleef.nl.