Mountainbiken in de winter

Het valt niet meer te ontkennen, de zomer is voorbij! Blaadjes op de weg. Nattigheid en gladde fietspaden en dan nog maar te zwijgen over die koude wind in de polder. Hoog tijd dus om je racefiets te parkeren en je mountainbike af te stoffen 🙂

Waar moet je op letten als je je mountainbike na een lange tijd weer gaat gebruiken?
Check je banden: zijn ze niet gescheurd of uitgedroogd?
Check je bandenspanning: na een tijdje stilstand zal je bandenspanning zijn afgenomen en zul je je banden dus op moeten pompen.
Rij je tubeless? Je latex zal dan sowieso aan vervanging toe zijn. Voor na de winter ook vast de tip om de latex beter te verwijderen om een vastgekoekt plakkaat aan de onderzijde van je band te voorkomen.
Smeer je derailleur, ketting, cassette en kettingbladen en controleer of alles nog lekker schakelt.
Check de draaiende en bewegende delen zoals je balhoofd en trapas.
Controleer de werking van je verende voorvork of achterdemper en pomp deze indien nodig nog een beetje op.

Als je dit allemaal gedaan hebt, dan is je fiets er klaar voor en kun je met de juiste kleding op pad.

Valt het na de eerste keer in het bos toch allemaal een beetje tegen, ben je bang op de mountainbike of is je techniek een beetje roestig geworden? Dan is er werk aan de winkel! Neem wat tijd om je techniek weer eens wat bij te spijkeren en werk aan je bochtentechniek. Je zult merken dat je veel zekerder en met meer plezier op de fiets zit!

Kom je er zelf niet uit of heb je moeite met de specifieke mountainbike techniek, dan kun je natuurlijk een mountainbike trainer in de arm nemen. Deze kan 1-op-1 met je op pad maar leuker is het natuurlijk om samen met je fietsmaten een mountainbike clinic te volgen.

Alhoewel velen de mountainbike als noodzakelijk kwaad zien om in de winter te blijven bewegen, kun je je ook op die dikke banden verder ontwikkelen. Je werkt aan je hardheid, techniek, blijft op gewicht en pakt misschien net dat stukje voorsprong als het straks weer lente wordt.

Mountainbike training

Ben je enthousiast geworden door bovenstaande en wil je ècht beter worden? Neem dan zeker vrijblijvend contact op met MTB Masters om te kijken wat ze voor je kunnen betekenen.

Het bericht <h1>Mountainbiken in de winter</h1> verscheen eerst op Beleef.nl.