Mountainbike trainer

Als je maar 1 of 2 keer in de week fietst, dan zal je waarschijnlijk lastig je conditie op kunnen bouwen. Datzelfde geldt wanneer je iedere keer dat je op de fiets stapt hetzelfde doet. Als je dus iedere zondag met je fietsgroepje op pad gaat en elkaar van het begin tot het einde het snot voor de ogen rijdt, dan is dat natuurlijk leuk maar wellicht niet zo effectief. Als je ècht de smaak te pakken hebt en je jezelf doelen hebt gesteld voor komend jaar, dan zal je aan de bak moeten! Die mountainbike marathon, wedstrijd of 100-kilometer tocht fiets je niet vanzelf uit Om naar een ambitieus doel te werken kan het gunstig zijn om een personal mountainbike trainer in de arm te nemen.

Gepolariseerd trainen

Je zult de term “gepolariseerd trainen” vast een keer voorbij hebben horen komen. Deze vorm van training houdt in dat je je trainingen varieert. Grof gezegd kun je wit, grijs of zwart trainen. Wit trainen wil zeggen dat je op een lage intensiteit fietst in lage trainingszones. Bij zwart trainen fiets je maximaal en kies je bijvoorbeeld voor krachttrainingen of (HIIT) interval trainingen. De ideale verhouding is, volgens de kenners, 80% wit trainen en 20% zwart. Als je dus vijf keer in de week traint, dan doe je 1 zwarte training en kies je voor rustige duur-, herstel- of techniektrainingen op de andere momenten.

Nu zal niet iedereen tijd hebben om 5 keer in de week op de fiets te trappen maar probeer in ieder geval 1 keer per week voor die zwarte training te gaan en varieer hier in qua tijdsduur maar ook qua trapfrequentie.

Trainingsschema

Om naar een bepaald doel toe te werken is het handig om een mountainbike trainingsschema te gebruiken. Met behulp van een trainingsschema kun je je trainingsbelasting opbouwen maar kun je ook je rust- en hersteldagen inplannen. Een mountainbike trainer kan je helpen om samen met jou een schema samen te stellen waarmee je zowel je conditie opbouwt maar waarnaast je ook nog gewoon een sociaal leven kunt hebben… wel zo gezellig

Trainingssessies

Alhoewel je een groot deel van je trainingen natuurlijk zelf kunt afwerken is het ook prettig om af en toe met je trainer op pad te gaan. Samen kun je dan aan je techniek werken maar kan ook gekeken worden of de training voor jou naar wens gaat. Zijn de trainingen te combineren met gezin en werk? Kun je de trainingen makkelijk aan of zijn ze te zwaar? Je trainer fungeert daarbij als een klankbord.

Iets voor jou?

Ben je enthousiast geworden door bovenstaande of wil je weten of een personal mountainbike trainer jouw niveau naar een hoger plan kan tillen? Neem dan zeker vrijblijvend contact op met MTB Masters om te kijken wat ze voor je kunnen betekenen.

Het bericht Mountainbike trainer verscheen eerst op Welke geraniums?.