Leesvoer: Van kaviaar naar pindakaas

Stephan Nijst was een gedreven chef-kok die bij een aantal uitstekende (sterren)restaurants kookte. In 2008 werden hij en zijn partner een van de vier koppels die meededen met RTL’s Mijn tent is top. Ze wonnen niet, hadden enorme pech met hun pand waardoor de financiering veel te hoog opliep en de Kredietcrisis bleef niet op de achtergrond. Na tweeënhalf jaar knokken gingen ze dan ook failliet met een restaurant dat volgens deskundigen nooit open gemogen had. Hun wederopstanding duurde tien jaar en nu, dertien jaar na deze droom die een nachtmerrie werd, nu is er het boek: Van kaviaar naar pindakaas. Daarin het hele meeslepende verhaal van deze chef met veel tips om niet in dezelfde valkuilen te belanden.

Nu actueel
Stephan Nijst: “Juist nu het over is met de overheidssteun voor de covidperiode, zal het voor veel ondernemingen – niet alleen in de horeca – spannend worden of het mogelijk is zelfstandig overeind te blijven. Zeker met het schreeuwend tekort aan bedienend en kokend personeel. Het is de bedoeling dat je iets aan mijn boek hebt om het ergste scenario te voorkomen.”

Hans Steenbergen van Food Inspiration:
“Kopen en lezen dit boek! Van kaviaar naar pindakaas is een meeslepend geschreven en goudeerlijk verhaal over een loodzware periode in het leven van chef/ondernemer Stephan Nijst en zijn gezin. Met ‘gretig enthousiasme en blinde gedrevenheid’ deden Stephan en zijn partner Jacqueline mee aan het tvprogramma Mijn tent is top. Het  boek laat meedogenloos zien hoe hun droom veranderde in een financiële nachtmerrie met grote persoonlijke gevolgen. Het boek is verplichte lectuur voor iedereen die in het horecavak actief is of wil gaan zijn. De vele zakelijke en persoonlijke lessen die erin staan zijn goud waard. En het mooie is: Stephan en zijn gezin zijn er sterker uitgekomen. Hun veerkracht is bewonderenswaardig. Kopen en lezen dit boek!”

Peter Klosse (TASTE-foundation en Academie voor Gastronomie):
“Stephan schrijft over een kant van de gastronomie waarover anderen liever zwijgen. Als een scherp mes kan een harde economische werkelijkheid de ziel van de chef doorboren die nog vol liefde, passie en idealisme zit. Zijn boek is daarom een waardevol document. Lees het en word wakker, vooral als je nog gelooft in een romantische wereld slechts gevuld met rozengeur en maneschijn.”

Uitgever, eindredacteur en coauteur Pieter J. Bogaers: “Omdat ik nu een gedetailleerde helikopterview heb over Stephans verhaal ben ik ervan overtuigd dat RTL en productiebedrijf Zodiak steken hebben laten vallen bij het economisch coachen van de deelnemers. Het blijft zuur dat alle deelnemers (op slechts één na) vrij snel failliet gingen of zelf de stekker uit hun project trokken. Was het verantwoord dat Stephan en Jacqueline niet drie maar goed vier ton schuld hadden? Had hij niet het dringende advies moeten krijgen als besloten vennootschap te starten? Ik vind in ieder geval dat het gezin Nijst ongenadig hard en buiten alle proporties zwaar geboet heeft voor hun enthousiasme. Ondernemen is bloedserieus en jonge mensen vragen impliciet om adequate, dwingende begeleiding. Het boek staat vol waardevolle tips om een zakelijk avontuur tot een succes te maken of … om er niet aan te beginnen.“

Van kaviaar naar pindakaas bevat ook Stephans favoriete recepten en veel culinaire cursiefjes geschreven door culinair journalist Pieter J. Bogaers. Het boek is (gesigneerd) bestelbaar op kaviaarnaarpindakaas.nl voor € 25,- (inclusief verzendkosten) en via de reguliere boekhandel.

Tweede druk
Inmiddels is het boek een jaar op de markt en toe aan haar tweede druk. Voor veel horeca-ondernemers is de situatie nog niet veel verbeterd en zijn er weer nieuwe hobbels op de weg gebleven.

Van kaviaar naar pindakaas, 180 pagina’s, full colour, harde/soft-touch cover, leeslint, Close encounters publishing ISBN 9789082412857.
Meer informatie op: kaviaarnaarpindakaas.nl

Het bericht Leesvoer: Van kaviaar naar pindakaas verscheen eerst op Beleef.nl.