Hoe maak je de perfecte cortado?

De cortado is nu al een aantal jaar een heel populair koffie drankje in ons land. Veel koffiezaakjes hebben deze koffievariant toegevoegd aan de menukaart en ook thuis drinken veel mensen deze kleine koffie. Hoewel we een cortado in Nederland nu bijna overal kunnen krijgen, weten maar weinig mensen wat een cortado nou eigenlijk is. En hoe maak je de perfecte cortado dan zelf? We vertellen je hier alles over de uit Spanje overgevlogen koffie en hoe je de perfecte cortado thuis maakt.

Wat is een cortado?

Cortado betekent ‘snijden’ in het Spaans. De melk snijdt als het ware door de espresso heen. Een aantal jaar geleden kon je de cortado alleen in Spanje krijgen. Maar door populariteit verspreidde de koffie al snel naar Portugal, Cuba en natuurlijk nu ook Nederland. Een cortado bestaat uit een enkele espresso die wordt aangevuld met dezelfde hoeveelheid hete melk. Een cortado bevat geen melkschuim. De verhouding tussen espresso en melk is dus 1:1. Vind je een cortado nou net te weinig? Bestel dan eens een dubbele cortado. Je krijgt dan een dubbele espresso en de dubbele hoeveelheid melk.

Is een cortado hetzelfde als een espresso macchiato?

Hoewel de cortado vergelijkbaar is met de espresso macchiato, die we in Nederland al langer kennen, zijn het toch twee verschillende drankjes. Waar een cortado bestaat uit een espresso met hete melk, heeft een espresso macchiato juist melkschuim. Hierdoor is de smaak toch compleet anders dan van een cortado.

Welk kopje gebruik je voor een cortado?

Bij alle soorten kopjes maakt het soort kopje ontzettend veel verschil voor de smaakbeleving. Een cappuccino die tot de helft wordt geschonken in een latte glas, geeft een hele andere beleving dan wanneer je de cappuccino uit een kopje drinkt dat precies groot genoeg is, zoals de Loveramics cappuccinokop.

De smaak van de koffie is misschien wel hetzelfde, maar de smaakbeleving is compleet anders. Dit geldt ook voor een cortado. Wanneer je een cortado geserveerd krijgt, moet deze tot de rand gevuld zijn. De grootte van een espressokopje is hier perfect voor, maar het is jammer dat je de laagjes van de cortado dan niet kunt zien. Een cortado drinkt daarom het lekkerst uit een cortado glas. Over het algemeen is een cortado glas iets groter dan een espressokopje (12 – 14 cl.), zo kun je extra melk toevoegen als je van een iets mildere cortado houdt.

Naast de smaakbeleving heeft het kopje of glas ook invloed op de temperatuur. Een cappuccino die tot de helft wordt geschonken in een latte glas, zal sneller afkoelen, dan wanneer deze in een kopje zit dat precies groot genoeg is. Zeker voor een cortado is dit belangrijk, omdat deze weinig volume heeft en dus snel afkoelt. Een speciaal cortado glas heeft een dikkere wand, waardoor deze minder snel afkoelt en je langer kunt genieten van je koffie.

Hoe maak je de perfecte cortado?

Voor een perfecte cortado heb je een espressomachine met verse koffiebonen nodig. Kies altijd voor de koffiebonen die jij ook met andere koffiesoorten lekker vindt. Je hebt voor een cortado geen andere koffiebonen nodig. Belangrijk is om een cortado glas altijd voor te verwarmen, zo blijft de cortado nog langer warm. Zet vervolgens een espresso in het glas en giet ondertussen verse, volle melk in een melkkannetje. Verhit de melk tot ongeveer 65 graden, maar maak geen schuim. Dit doe je door het stoompijpje continu onder het melk oppervlak te houden. Wanneer je een papier scheurend geluid hoort, weet je dat je niet diep genoeg met het stoompijpje zit. Houdt het stoompijpje dan dieper en verwarm tot de juiste temperatuur. Giet de hete melk bij de espresso tot de rand van het glas. Je hebt nu een enkele cortado gemaakt. Hou je van meer koffie? Zet dan een dubbele cortado.

Welke kopjes kan ik het beste kiezen voor een optimale smaakbeleving?

Bij elke koffievariant past een perfect kopje. Weet je nou niet voor welk kopje het beste kunt kiezen? Neem contact op met de het verkoopteam van de mokken fabriek en zij adviseren en helpen je graag bij je keuze.

Het bericht Hoe maak je de perfecte cortado? verscheen eerst op Koffiegek.nl.