Het belang van goede horeca koeling

Goede koeling is essentieel voor bedrijven die in de horeca werken. Ten eerste zorgt het ervoor dat bacteriën op afstand blijven, want die groeien het hardst bij temperaturen tussen de 10°C en 40°C. Ten tweede houdt het je producten verser. De smaken blijven beter behouden, de producten behouden hun natuurlijke kleur en de voedingswaarde blijft intact. Er zijn verschillende soorten horeca koeling verkrijgbaar, bijvoorbeeld: koelvitrines, crushed-ice bakken en wandkoeling.

Horeca koeling volgens de Hygiënecode
Alle eet- en drinkgelegenheden moeten voldoen aan de regels die omschreven zijn in de Hygiënecode voor de Horeca. Bij het verwerken van eten en drinken kan namelijk het één en ander misgaan en dat is slecht voor de kwaliteit van ons eten. Om deze risico’s te beperken is de Hygiënecode opgesteld. Ieder bedrijf in de horeca moet houden aan de regels die hierin staan beschreven.

Wat betreft horeca koeling moet onder andere een temperatuurmeting worden uitgevoerd bij de inkoop van voedsel. Dit is om de eerste gevaren in het eten en drinken te ontdekken. Een andere regel is dat voedsel ten alle tijden eerst moet afkoelen voor het teruggeplaatst wordt in een koeling. Te warm eten dat in een koeling wordt geplaatst kan er namelijk voor zorgen dat de andere producten in de koeling weer te veel opwarmen. Bovendien is het zo dat ontdooide producten slechts 48 uur bewaard mogen worden, bij voorkeur op een temperatuur van onder de 7°C.

Voorkom voedselvergiftiging
Goede horeca koeling kan het verschil maken als het aankomt op voedselveiligheid. Door het product op de juiste temperatuur te bewaren hebben bacteriën en virussen, zoals salmonella, E. coli en het norovirus, minder kans om zich te ontwikkelen, te vermenigvuldigen en te verspreiden. Bovendien is het zo dat iemand een melding kan maken wanneer voedselvergiftiging optreed. Met als gevolg dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een onderzoek start. Des te verstandiger is het om de zaken omtrent koeling goed op orde te hebben.

Goed omgaan met horeca koeling is minstens zo belangrijk
Maar niet alleen de juiste apparatuur maakt het verschil, ook de manier hoe je met horeca koeling omgaat. Trainingen over het omgaan met bederfelijke producten zijn perfect geschikt voor de horeca. Tijdens deze trainingen wordt er ook aandacht besteedt aan koeltechnieken voor voedsel.

Wat ook zeker niet onbelangrijk is, is om vooraf te bepalen hoe de koelapparatuur ingezet gaat worden. Wanneer bijvoorbeeld de deur continu open en dicht gedaan dient worden, is het handig om een model uit te zoeken die hier efficiënt mee om weet te gaan. Laat je vooral adviseren door een expert wanneer het onduidelijk is welke horeca koeling het meest geschikt is in jouw situatie.

Het bericht Het belang van goede horeca koeling verscheen eerst op Beleef.nl.