Duurzame Dinsdag, kies eens wat vaker voor een plantaardig alternatief

Je hebt vast al eens gehoord dat de overstap naar een plantaardig(er) eetpatroon een positieve invloed heeft op het milieu. Zo zorgt plantaardige voeding voor minder ontbossing, watergebruik en CO2-uitstoot. Je kan met jouw individuele keuzes dus echt een verschil maken! Vandaag, 7 september, is het Duurzame Dinsdag, op deze dag krijgen duurzame ideeën en initiatieven een podium en geven we jou het startschot om kleine aanpassingen aan je eetpatroon te doen.

Grote impact
Het grootste voordeel van plantaardige voeding is dat er minder veevoer nodig is. Zo is voor 1 kilo vlees al 5 kilo plantaardig veevoer nodig. Om dit veevoer te maken, is er veel water, energie en land nodig. Eten we allemaal meer peulvruchten, noten, paddenstoelen, granen en zeewier, dan is de impact op het milieu veel kleiner. Zo is de CO2-uitstoot 1 kilo per kilo bonen, terwijl dat voor 1 kilo rundergehakt 19,4 kilo is. Dat is dus bijna 20 keer zoveel! Door meer plantaardig te eten beschermen we de biodiversiteit, ademen we schonere lucht en gaan we het stijgen van de zeespiegel tegen.

Klimaatwinst
Door plantaardiger te eten besparen we meer water en belasten we het milieu minder. En dat betaalt zich uit in klimaatwinst: om dichterbij de klimaatdoelstellingen van Nederland te komen, moeten we naar 50% plantaardige en 50% dierlijke eiwitten. Nu ligt deze verdeling nog op 30-70, dus er is nog veel winst te behalen!

Maak het verschil!
Een meer plantaardig dieet is minstens zo effectief als elektrisch rijden, minder met het vliegtuig of duurzame energie afnemen. En hoe leuk is het dat jij door lekker te eten al een steentje bij kan dragen? Dit vraagt geen investering, en je hoeft geen concessies te doen in gemak of smaak. Voor elk dierlijk product bestaat er namelijk een
plantaardige keuze die minstens net zo lekker is! Zo draag jij op een makkelijke én lekkere manier bij aan een toekomstbestendig voedselpatroon.

Wat vaker plantaardig
Plantaardig eten heeft dus een ontzettend positieve invloed op het milieu! Het zorgt voor minder gebruik van water, minder ontbossing en zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen (die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering). Wist je dat als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, je 750 liter aan water (dat is meer dan 10 douchebeurten) en 587 kilometer autorijden aan CO2-uitstoot (een autorit naar Parijs) bespaart? In je eentje kun je dus al een groot verschil maken. Op zokanhetook.nu vind je tips en receptinspiratie zodat je meteen aan de slag kan!

Kook-inspiratie nodig?
Voor inspiratie en plantaardige recepten ben je hier, op Plantaardig.org, natuurlijk aan het juiste adres! Voldoende recepten om iedere dag iets lekkers op tafel te zetten!

 

Het bericht Duurzame Dinsdag, kies eens wat vaker voor een plantaardig alternatief verscheen eerst op Beleef.nl.