De SUP wetgeving tegen plastic vervuiling

Als onderdeel van de SUP wetgeving koffiebekers is het vanaf 2024 niet meer toegestaan wegwerp bekers te gebruiken. De regels hiervoor verschillen echter wel als je het hebt over deze bekers ter plaatse gebruiken of bij afhaalmaaltijden. Wanneer je namelijk ergens ter plaatse, zoals op werk bijvoorbeeld, koffie wilt drinken, moet je vanaf januari 2024 een herbruikbare koffiemok gebruiken. Een uitzondering op deze regel geldt voor de zorginstellingen, aangezien hier vaak te weinig tijd is en kartonnen koffiebekers hier praktischer zijn.

Wat betekent de SUP wetgeving voor bedrijven?

In sommige gevallen worden plastic wegwerpbekers en/ of plastic maaltijdverpakkingen wel nog toegestaan bij bedrijven. Dit is echter alleen als het echt nodig is en komt ook met voorwaarden natuurlijk. Deze bedrijven moeten namelijk 75% tot 90% van die plastic producten weer inzamelen van de medewerkers, zodat deze op een hoog niveau gerecycled kunnen worden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een retoursysteem waarmee het bedrijf ze zal inzamelen. Op deze manier kan het plastic opnieuw gebruikt worden en wordt het plastic afval nog steeds verminderd.

Wat zijn alternatieven voor de kartonnen koffiebekers?

Hoewel de kartonnen koffiebekers niet meer zijn toegestaan in de meeste gevallen vanaf 2024 zijn er toch nog voldoende mogelijkheden om een kopje koffie te kunnen drinken op werk. De eerste mogelijkheid is om koffiebekers van hardplastic, ofwel kunststof, te gebruiken. Deze moeten dan wel minimaal 500 keer gebruikt kunnen worden. Een andere mogelijkheid is het gebruik van keramiek mokken. Hierbij is het gemiddelde gebruik ongeveer 5.000 keer. Een stuk beter dan kartonnen koffiebekers dus!

Als je beide opties tegen elkaar gaat afwegen, hebben ze allebei natuurlijk zo hun voor- en nadelen. De kunststof koffiebekers zijn bijvoorbeeld goedkoper dan de keramiek en gaan minder snel kapot als je deze laat vallen of er tegenaan stoot. Ook zijn deze niet zo zwaar als keramiek koffiebekers en zijn er veel mogelijkheden voor kunststof koffiebekers als bekers om mee te nemen voor coffee to go. Als laatste is de CO2e impact bij de productie van kunststof koffiebekers lager dan die van de keramiek koffiebekers, omdat die meer energie vereist.

De keramiek koffiebekers voelen echter een stuk luxer aan. Verder zijn deze hygiënischer, omdat er geen resten of geurtjes achter kunnen blijven dankzij de glazuurlaag in de beker. Verder kunnen deze mokken goed drogen in een vaatwasmachine en blijft een logo op deze koffiebekers lang mooi, vaak tot 100.000 keer gebruik!

Download de beslisboom herbruikbare koffiebekers 2024 op de website van de Mokken Fabriek.

Het bericht De SUP wetgeving tegen plastic vervuiling verscheen eerst op Koffiegek.nl.