Alles wat je moet weten over matcha

Je bent vast wel bekend met matcha. Dit groene goedje is in de afgelopen jaren razend populair geworden. Door zijn unieke smaak en gezondheidsvoordelen kiezen steeds meer mensen voor matcha in plaats van koffie.

Matcha is een poeder van groene thee dat afkomstig is uit Japan. Hier wordt het alleen gemaakt van de groene theebladeren van de Gyokuro plant. De bladeren worden gestoomd, gedroogd en dan gemalen met behulp van een speciale granieten molensteen. Het eindproduct is een fijn poeder. Het is een bron van antioxidanten en bevat een unieke combinatie van aminozuren. Matcha wordt regelmatig ter vervanging van koffie gedronken omdat het ook een hoog gehalte aan cafeïne bezit. Hierdoor kan het je alertheid en concentratie verbeteren. Dit komt van pas als je aan het werk bent, een lange rit voor de boeg hebt of bijvoorbeeld een strategie bedenkt voor online wedden. Bovendien kan het regelmatig drinken van een kopje matcha je stofwisseling stimuleren en je immuunsysteem versterken. Dit groene wonderdrankje heeft dus een hele heleboel voordelen voor je gezondheid.

Is koffie of matcha beter voor concentratie?
Het is niet precies te zeggen welke drank beter is als je een dosis concentratie nodig hebt. In principe zijn het beide uitstekende opties, maar de werking verschilt wel iets. Matcha heeft zowel cafeïne als L-theanine, een aminozuur wat helpt om de geest te ontspannen. Door deze combinatie helpt matcha om je stressniveau te verminderen wat in toevoeging tot de cafeïne kan leiden tot een betere concentratie. Koffie staat erom bekend dat het je een snelle dosis alertheid en concentratie geeft. Het hoge cafeïnegehalte zorgt echter ook voor een snelle piek gevolgd door een cafeïne-crash. Hierdoor voelen sommige mensen zich juist minder geconcentreerd na het drinken van koffie. Verder hangt het er ook vanaf wat je persoonlijke voorkeur is en hoe gevoelig je bent voor de effecten van beide dranken.

Het bereiden van matcha
Een van de meest besproken nadelen van matcha is dat het wat meer zorg kost om klaar te maken. Toch is het zeker de moeite waard om te proberen. Ten eerste heb je matcha nodig in poedervorm, een kom, een zeef, een matcha klopper van bamboe en warm water. Neem 1 tot 2 theelepels poeder en zeef het voordat je het in de kom doet. Zo kun je eventuele klontjes verwijderen. Voeg nu ongeveer 60 ml heet water toe met een temperatuur van 70-80 graden Celcius. Het water moet dus net niet het kookpunt bereiken. Wanneer het water te heet is zal het de voedingsstoffen en smaak van het poeder aantasten. Neem nu de bamboe matcha klopper, genaamd chasen, en klop de matcha op. Dit doe je door de chasen in een zigzag-vorm te bewegen. Doe dit tot er een lichtgroen schuim ontstaat. Het is belangrijk dat je matcha goed klopt voor zowel de smaak als de textuur. Je matcha is nu klaar om gedronken te worden. Je kunt eventueel extra water of melk toevoegen. Daarnaast kun je de drank zoeter maken met behulp van suiker, honing of agavesiroop.

Een kwalitatieve matcha herkennen
Door het energie opwekkende effect kun je matcha beter niet ‘s avonds drinken. Daarbij is het beter om de drank gematigd te drinken. Over het algemeen zijn een tot twee kopjes per dag een mooi gemiddelde. Daarbij het belangrijk dat je matcha van een betrouwbare leveranciers koopt. Matcha die van goede kwaliteit is heeft een heldergroene kleur. Wanneer het poeder van mindere kwaliteit is heeft het vaak een geelachtig groene of legergroene kleur. Voor een kwalitatieve matcha ben je daarom doorgaans ook wat meer kwijt, dus laat je niet verleiden door aanbiedingen die te goed lijken om waar te zijn.

Het bericht Alles wat je moet weten over matcha verscheen eerst op Koffiegek.nl.